Mi a különbség a bourbon és a scotch whisky között?
A bourbon általában kukoricából készül, a scotch árpából.
A bourbon whiskeyt e-vel, a scotch whiskyt ky-al kell írni.
Minden.
A bourbon egy konkrét whiskyfajta, a scotch 2 whiskyfajtát + azok keverékét takarja (malt, grain, blended).
A bourbon egy vegyes cefréből készült whisky jellemzően 70% kukoricából és 20-25% rozsból – új, belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelve.
A skót malátawhisky tisztán árpamalátából készül kisüsti lepárlással, a skót gabonawhisky semlegesre finomított (többnyire kukorica-) whisky (éppen ezért nagyon ritkán palackozzák magában), a blended scotch pedig a kettő keveréke, magyarul semleges whiskyvel „hígított” malátawhisky. Az érlelésük bármilyen tölgyfahordóban történhet, de többnyire használt bourbon-hordóban érlelik őket.
Kötelezően whiskynek vagy whiskeynek pedig ugyanúgy nem KELL betűzni őket, ahogyan a spanyol rumot se kötelező „ron”-nak, vagy a lengyel vodkát wódkának írni attól, hogy ők úgy nevezik és címkézik. Ez a betűzési mánia kábé 60 éve jelent meg, de értelme már akkor sem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!