A dekantálás tényleg parasztvakítás?
Ezzel az ismerősöd se mondta, hogy maga a folyamat, vagy a jelenség lenne parasztvakítás.
Gondolj bele, egy borospohár mondjuk 3 deci.
(jó, minél nagyobb annál jobb, de nincs mindenhol fél literes borospohár)
Ezt a poharat kb 1/3-ig töltöd, mert így tudod megforgatni, így tud az öblös részében az illat anyag felhalmozódni, és a szűkülő részben koncentrálódni.
Így jók az arányok, ami a folyadék és az illat arányát illeti.
Ez 1 dl bort jelent.
Na most egy kóstolásnál, hogy alaposan "beleharapj" a borba, bevonja az egész szád belülről, egy jó nagy korty kell, ami közel 1 deci.
És akkor meg is érkeztünk a problémához.
Tehát vársz 5 percet, mire kiszellőzik az az 1 deci bor, amit kb 2 korty alatt megiszol.
Aztán várhatsz újabb 5 percet, mire ismét ihatsz egy kortyot.
Nem azt mondom, hogy ez nem elég, vagy nem megoldható. Csak a pohár mérete szabja meg a tempót.
Ellentétben egy dekantáló üveggel, amibe belefér egy egész üvegnyi bor, jóval nagyobb felületen érintkezik a levegővel, és ha kiszellőzött, olyan tempóban ihatsz, ahogy neked jól esik.
Nagyon furcsa, hogy egy borral hobbi szonten foglalkozó ember nincs tisztában a dekantálás jelentőségével. Természetesen nem parasztvakítás, és sajnos az ismerősöd nagyon nagy butaságot mondott.
Egy dekantáló edényben a bor jóval nagyobb felületen éringkezik, mint a pohárban, ami egy dolog. A másik dolog, pedig, hogy sokszor hosszú órákat, vagy akár egy napot is.
Igazad van, többnyire vörösboroknak van szüksége dekantálásra. Előre nagyon nehéz megítélni viszont, melyiknek lesz rá szüksége. Nem lehet igazán szőlőfajtához, meg korhoz kötni a dekantálási igényt. Ha a bor fülledt, netán állot szagú felbontás után, akkor érdemes sok-sok órára dekanterbe tölteni. Ha furcsán fedett, nem.igazán jönnek belőle az illatok, akkor pedig érdemes pár órára dekanterbe tölteni. Nem mindig segít, ezt is nehéz előre megmondani, ha nem ismerjük az adott bort, de bőven van rá példa, hogy segít. És ha fél napra a dekanterbe kell rakni, hogy kiszellőzze a fülledt szagát, azon nqgyon nem segítene pár perc pörgetés egy pohárban. De amúgy ez annyira alaptézis a boroknál, annyira alapszintű ismeret, hogy tényleg értetlenül állok azelőtt, hogy ezt nem tudta valaki, akinek állítása szerint ez a hobbija...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!