A forralt bor, puncs, grog, krampampuli, bólé -ezekre sokszor annyira hasonló recepteket irnak. Van egzakt definició arra, hogy melyik pontosan micsoda?
A forralt bor meleg, cukrozott, fűszeres bor..-)
A puncs eredetileg rum alapú, cukorral, fűszerekkel és citrusfélékkel ízesített ital. Hidegen és melegen is fogyasztható, most már számos változata van.
A grog nagyon hasonló a puncshoz, eredetileg gyenge sörből és rumból keverték, hasonlóan ízesítve, mint a puncsot. Ennek is millió változata van, jellemzően melegen isszák.
A krampampuli bonyolultabb, többféle gyümölcs van benne, a lényege a rummal átitatott, majd meggyújtva a gyümölcsre olvasztott süvegcukor. Ezt öntötték fel forró, fűszeres borral és teával, citrom- és narancslét facsartak bele.
A bólé hidegen fogyasztandó, lényegében fűszeres borba aprított gyümölcs, amit közvetlenül fogyasztás előtt öntenek fel pezsgővel.
Tulajdonképpen a grog és a puncs vannak szoros rokonságban, ezek tömény szeszek hígítva, forralva, fűszerezve, ha úgy tetszik, fűszeres rumos teák.:-)
A krampampuli gyümölccsel és "flambírozott" cukorral megbolondított forralt bor.
Puncsot kicsit pontosítanám, egy jellegzetes hozzávalót ki szoktak hagyni. A "puncs" indiai eredetű szó és "öt"-öt jelent.
valamilyen alkoholos ital, főként rum
cukor
citrom
fűszerek
és >tea
A fő ízt a rum és a tea adja. Mivel puncs fűszer nincs, azok "csak" árnyalják. A tea keleti eredetű növény, az indiai brit hajósok, matrózok "itala". Felélénkít és kicsit feldob típusú ital.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!