Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az alabbi orszagok kozul...

Az alabbi orszagok kozul melyek vannak fenn a vilag bor terkepen?

Figyelt kérdés
Szlovakia, Horvatorszag, Szlovenia, Csehorszag, Szerbia, Macedonia, Montenegro. Milyen vilagklasszis boraik, habzoboraik vannak? Jobban allnak, mint mi?

2015. dec. 14. 17:34
 1/6 szaszaa11 ***** válasza:

Nos, arra, hogy ezek közül melyek vannak fenn a világ bortérképén, illetve hogy milyen világklasszis boraik, habzóboraik vannak, kb. 14 másodperc megtalálni a googleban a választ, így ezekre nem válaszolnék, ennyit magad is megtehetsz.

A kérdés harmadik felére választ találni már valóban 5 perc keresést venne igénybe, így ezt megspórolom neked:

Magyarországhoz képest mennyiségben szinte mindenki jobban áll, mint mi, (na jó, azért a felsoroltak közül nem mindenki), viszont minőségben és változatosságban, szerintem a fent említett országokat lekörözzük. Hogy ez miért van, nos, Magyarország borvidékei rengeteg fajta szőlőnek képesek életet adni, hiszen nagyon változatosak vagyunk bornak kedvező viszonyok tekintetében. Tehát míg például egyes országok specialitásai mondjuk kimerülnek 4-5 fajtában (mielőtt belém kötnétek, specialitásai, nem a készíthető fajták), Magyarországon rengeteg fajta szőlőből készül jó bor, ami itt is terem, tehát nem behozzák. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy például a jobb minőségű osztrák borok nagy része M.o.-n termett szőlőből készül. Tehát jó volna tudni, hogy is érted ezt a jobban állnak mint mi kérdést? Minőségben nagyon nagyon kevés ország tud minket verni, változatosságban szintén, azonban sajnos lévén pici ország vagyunk, világszinten nem annyira ismertek a boraink, mint amennyire megérdemelnék. Ettől függetlenül szinte minden országban vannak magyar borok, csak mondjuk elenyésző mennyiségben. Például a Soproni kékfrankosok hatalmas tiszteletnek örvendnek Japánban. Volt már globális rendezvényen magyar bor, és nyert is már magyar bor világszerte elismert címeket, ám de sajnos mivel nem tudunk akkora mennyiséget gyártani, hogy kijussunk rendesen a külföldi piacra, így a hozzá nem értők mondjuk valószínű Japánban, Amerikában életében nem hallott magyar borról. Mondjuk ebbe játszik az is, hogy a Japánok, Amerikaiak (sorolhatnék még ide, de nem akarom húzni az időmet) azt sem tudják, hogy létezik Magyarország. Persze ez így nem igaz, de nagy részük. 10/9 Amerikai, ha kérdezi, honnan jöttél, felelsz: Hungary, akkor les rád értelmesen, mi a francot hadoválsz te itt éhségről... Szóval jók vagyunk mi bortémában, nagyon jók, csak hát. Nem elegek.

2015. dec. 14. 22:48
 2/6 Mojjo ***** válasza:

Azt hiszem, a másik topicban is veled vitatkoztam, szóval van egy olyan érzésem, hogy nem fogsz kedvelni, de legalább egy állításodat nem tudom szó nélkül hagyni:

"Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy például a jobb minőségű osztrák borok nagy része M.o.-n termett szőlőből készül."

Ezt te honnan szedted? Természetesen ez közel-távol nincs így. Egyrészt eleve lehetetlen jobb minőségű bort úgy készíteni, hogy a szőlő utazgat egy országot. Lehetőleg hajnali szüret + feldolgozás mihamarabbi megkezdése - így lehet megőrizni az igen illékony aromaanyagokból a legtöbbet. Fehér bornál ez fokozottan érvényes. Egyrészt. Másrészt pedig Ausztriában majdnem akkora tarületen termesztenek bortermő szőlőt, mint Magyarországon, köztük igen jó adottságú területekkel, amiket nagyon jól ki tudnak használni, nagyon jól megtalálták azt a stílust, ami ezekhez a területekhez a legjobban illik (többek között ebben is előttünk járnak). Csak, hogy egyet mondjak a híres borvidékeik közül: Wachau. Azt hiszem erről az osztrák borvidékről kb mindenki hallott, akinek bármi köze van a borhoz. De vannak még igen jó borvidékeik bőven. Szóval igen, a jó boraikat a saját területükön termelt szőlőből készítik.

Egyébként a többivel sem értek egyet (nem meglepő ez köztünk, szerintem :D ), a magyar bor sajnos nagyon nincs ott, ahol szerinted van. Erről sokszor írtam sokat. Ha időm engedi, lehet ide is leírom a gondolataimat ezzel kapcsolatban.

Egyébként egy nagyon jó írás a magyar bor helyzetéről, _nagyon_ ajánlom:

[link]

2015. dec. 15. 08:48
 3/6 szaszaa11 ***** válasza:

Nos az Ausztriába való szállításról csak annyit, hogy itt Sopronban annyival jobb a kékfrankos, hogy igenis kiviszik a JÓ borokhoz Siegendorf, Deutschkreutz környékére. Nyilván nem az alföldre gondoltam mikor az ausztriaba szallitasrol beszeltem.

Az vitathatatlan hogy Magyarországot igenis elismerik szinte az összes országban, valamilyen szinten. Itt-ott jobban, itt-ott Kevésbé, de egy igazán jó szomelié bárhol is éljen biztosan hallott már mondjuk Tokajról, és kóstolta is. De biztosan hallott.

Ebben nem tudom, melyik részbe lehetne belekötni... Régebben követtem a magyar borok külföldi szereplését és bizony nagyon nagyon jól szerepeltünk, már amikor persze sikerült magunkat kiküzdenünk nagyobb rendezvényre. Magyarország borvidékei elképesztően változatossak. Ha százalékos arányban nézzük, hogy borvidékeink milyen jó minőségű szőlőt teremnek hektáronként, szinte az összes országot verjük. Csak mint mondtam, picik vagyunk.

Velem vitáztál a másikban, de miért utálnálak? Kifejtjük a véleményünket, védjük a sajátunkat, ebben semmi rosz nincs.

2015. dec. 15. 12:53
 4/6 Mojjo ***** válasza:

Sejtettem, hogy nem az Alföldre gondolsz :)

Ettől függetlenül a komoly osztrák termelők saját szőlőt dolgoznak fel.

Magyarország nemzetközi helyzetére vonatkozóan pár dolog: először érdemes azzal foglalkozni, hogy mit is jelent az, hogy elismernek minket. Én úgy gondolom, hogy az elismertség, az, hogy valóban rajta vagyunk a nemzetközi bortérképen, mint említésre méltó ország, nem azon múlik, hogy hazaviszünk pár IWC meg Decanter arany- meg ezüstérmet. A nemzetközi elismertség egyrészt azt jelenti, hogy a nemzetközi boros (tehát borrajongókból és szakemberekből álló közönség) ismeri az országot, és pozitív képe van róla. Aki mélyebben benne van a témában, az pedig úgy látja és tapasztalja, hogy egyenletes, magas minőséget teszünk le az asztalra. Az előző hozzászólásomban ajánlott cikk "Vékony jég" bekezdését elolvasni, komolyan. Ennél szebben nem tudnám én sem megfogalmazni, de minden egyes szavával egyetértek. Csak egy kis részlet:

" Amit a magyar bor föl tud mutatni, az valójában csak felvillanás, nincs mélysége, nincs kiterjedése. Tegyük föl, hogy a mi hipotetikus külföldi kereskedőnket sikerült egy kiemelkedő borral levenni a lábáról. Abban a pillanatban, ahogy azt mondaná, valóban remek ez a bor, szeretném alaposabban megismerni, van-e lehetőség arra, hogy megkóstoljam az előző öt évjáratát is, beszakadna alattunk a vékony jég."

De komolyan, tényleg olvasd el az egészet, megéri.

Szóval igen, a borértő közönség lássa úgy, hogy izgalmasak vagyunk, stabil minőséggel. Ez nincs meg. Nekem ez a fő mércéje a nemzetközi elismertségnek. Ez tesz minket ismertté, nem akár 20 IWC arany - aminek a szememben amúgy is kb nulla az értéke. De még csak nem is az, hogy x darab Michelin csillagos étteremben jelen vagyunk.

Egy kissé az is foglalkoztat, és jó értékmérőnek találom, hogy a Magyarországra látogató igazi nagy, nemzetközileg elismert kritikusok milyen szájízzel térnek haza. Sajnos elég rosszak az ilyen irányú tapasztalatok. Leginkább a vöröseinkre szoktak kiakadni, nem kicsit, hanem nagyon. A legkülönbözőbb nemzetközi szakértők szedték már le a magyar vörösökről a keresztvizet. Csak pár példa:

- Matt Kramer: [link]

- Wojciech Bońkowski: [link]

De a fehéreinkel sem elégedettek maradéktalanul. Ez pedig jelent valamit.

Az, hogy kicsik vagyunk, nem kifogás. Ausztria még kisebb, alig több, mint 50 ezer hektár bortermő szőlővel - mi, emlékeim szerint valahol 70 ezer hektár környékén vagyunk (de google kidobja, ha bárkit érdekel pontosan). És az osztrák borok valóban ismertek. Ha bármelyik nemzetből való borrajongónak azt mondod, hogy Ausztria, egyből bólogatni fog, hogy igen-igen, nagyszerű borok vannak arra. Magyarnál, aligha. Ha azt mondja valaki, hogy Ausztria, egyből beugrik a nemzetközi boros közönségnek, hogy Zöldveltelini, Zweigelt, esetleg Riesling. Ismerik őket, és szeretik. Mi itt bőven nem tartunk. Na meg, bár talán ez kevésbé fontos, de az osztrák borokra kiakadni bármely nemzetközi, nagy hírű szakértőt sem hallottam soha.

Csak, ha már az osztrákokról beszélünk. Stephan Reinhardt ( [link] ) nemrégiben összehozott egy osztrák zöldveltelini vs magyar furmint összahasonlító kóstolót. Csak idéznék a kóstoló tanulságából:

"Borászati szakértelem és következetesség terén a furmintok kissé elmaradtak a veltelinik mögött (ahogy erre számítani is lehetett)"

Ízlelgessük: "ahogy erre számítani lehetett". Igen, a magyar bornak ez a nemzetközi visszhangja. Hogy egyelőre nincs meg Magyarországon a kellő szakmai tapasztalat és hozzáértés. És ez így igaz.

Igen, elhiszem, hogy a legtöbb sommelier hallott már Tokajról. Az édes borok miatt, főleg az aszú miatt. De egyrészt Tokajról és kb így ennyi, ami már magában gáz. Másrészt pedig az édes borok nemzetközi piaca csak nagyítóval látható. Igen, édesben a világ élvonalában vagyunk. Talán a második helyen lehet Tokaj a világban Sauternes mögött. Klassz, csak alig érdekel valakit. Nincs impaktja. A tokajiak sem véletlen feküdtek rá a száraz furmintra, miután Demeter Zoli, meg Szepsy teljesen véletlenül összehozták a 2000-es Úrágya furmintot. Kb innen lehet igazán a magyar száraz furmintos időszámítást indítani - 15 év, alig valami. Ennek megfelelően baromira az út elején vagyunk. És ahogy látom, Magyarország legnagyobb esélye visszakerülni a nemzetközi köztudatba, az a száraz furmint. Szóval természetes, hogy még nem tartunk sehol de ezt érdemes észrevenni és elismerni.

Magyarországot a nemzetki köztudatban kismillió ország előzi meg boros téren, és ahogy az osztrák példán látszik, nem, nagyon nem csak a méretek miatt.

Itt a GYK-n (meg úgy általában is) kétféle hozzáállást látok: az egyik szerint a magyar borok csúcsszuperek, a másik szerint a magyar borok úgy sz@rok, ahogy vannak. Nekem meggyőződésem, hogy mindkettő baromi távol áll az igazságtól. Néha sikerül igen jót összehoznunk, hatalmas potenciál rejlik bennünk, de írtóra az út elején vagyunk, és még rengeteg munka és küzdelem, míg sikerül kitörnünk a középszerűség süllyedős mocsarából. Sok évtized kőkemény munkája.

2015. dec. 15. 14:04
 5/6 A kérdező kommentje:
En atvagom a gordiuszi csomot!!!!!! Mindenki huzzon londonba supply chane managment-t msc-t csinalni es beulni a nagy lancok beszerzesi osztalyara! Mugy szerintem divat magyarorszagot fikazni, lehet nem lett volna azokkala borokkal gond, de vlaki nyomas ala tette oket, hogy jot ne!!!
2015. dec. 15. 14:30
 6/6 Mojjo ***** válasza:

Már sorry, de ez a legmeredekebb hülyeség, amit jó ideje itt olvastam, és egész biztosan a legelrugaszkodottabb bárminemű valóságtól, amit tőled olvastam valaha. Méghogy nyomás alá helyezték őket, nehogy jót írjanak Magyarországról... Csak FYI, elég sok jót is írtak _pár_ magyar borról. Csak tudni kell a dícséreteket a helyükön kezelni, lsd: vékony jég.

Btw, biztos magyar borbloggereinket is lefizette valaki, hogy a nagy magyar vörösöket fikázza, nyilván az ország leégetése céljából:

- [link]

- [link]

- [link]

A magyar vörösökkel baj van. Megjelentek szerencsére újgenerációs borászok, akik ezeket a gondokat igyekeznek legyőzni, és értelmes vörösöket csinálni, ami jó. Van jónéhány vállalható vörösünk, akár nemzetközi mezőnyben is. Ez is jó. De az nem jó, ha eltagadjuk, hogy a magyar vörösökkel baj van, főleg Villány és Szekszárd környékén. Alapvető szemlélet- és stílusbeli gondok. Vastagon. És ezek jelentik a legtöbb átlagember számára a magyar bor csúcsát, ami külön gyászos.

2015. dec. 15. 14:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!