Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi ez a vodkasznobizmus?

Mi ez a vodkasznobizmus?

Figyelt kérdés
Vannak bor-, whisky-, konyak- meg sörsznobok. Oké, ezt meg tudom érteni, mert ezeknél van miről vitatkozni az ízt, illatot, színt stb. tekintve. De a vodkasznobokat még náluk is nehezebb komolyabban venni, kb az ásványvíz sznobokkal vannak egy szinten. Az alapanyagokat leszámítva mindegyik ugyan az, tehát szanaszét filterezett etanol és víz keveréke. Azt a pár hajszálamat is ki tudnám tépni, amikor egyesek olyanokat mondanak, hogy "nálam az Absolut-nál kezdődik a vodka", holott abban is ugyan az van, mint a Partizán vagy a SPAR Budget Vodkában. Oké, az előbbi étkezési minőségű gabonából, az utóbbiak meg mezőgazdasági hulladékok erjesztéséből és lepárlásából születnek, de a végeredmény ugyan az: tiszta szesz. A kedvencem, amikor még történetet is kitalálnak nekik, hogy mindenféle gyémánton meg sárkánycsonton keresztól szűrt alkohol és szent apacs szellem forrás vízének keveréke, meg ehhez hasonló abszurd hülyeségek, amik még akkor se adnának hozzá semmit az italhoz, ha igazak lennének. Egyszer valami ótvaros törkölycefréből pároltunk le szeszt, majd még egyszer, aztán többször átnyomtuk aktívszenes betéteken, a kapott alkohol lehúztuk 40-valahány fokra és bumm a fejbe, ugyan olyan volt, mint bármelyik másik vodka (mondjuk az elkészítése nem volt túl gazdaságos), pedig mi az 1500 forintos Aro Vodkától elkezdve a Belvedere-ig bezáróan az itthon kapható vodkák közül szinte mindent végig kóstoltuk.
2015. okt. 12. 19:13
 1/4 Phoney ***** válasza:
86%

Ha nektek teljesen ugyanaz a Spar Budget (= Győri) vodka és az Absolut, akkor nem vagytok valami érzékenyek a szesz jellegére.

Én nem szeretem a vodkát, és nem adnék 10+ ezret egy Grey Goose-ért, de tudod a vodka nem vegytiszta víz+etanol elegy, mert se a rektifikálás, se a szénszűrés nem varázsige, hogy mindent megkössön a vízen és az etanolon kívül. Igen, sok a parasztvakítás a vodka marketingjében, de kb. minden más italfajtáról is irtózatos baromságokat hordanak össze, mert a vásárló pár sor alapján akar „érteni hozzá”, ráadásul egy drága italtól holmi „mögöttes értéket” is elvár, szóval muszáj valami egyszerű és érdekes mesét mondani neki.

A vodkában csak annyi a nagy átverés, hogy a legjobb 10 ezer Ft-os vodkák jelentik a csúcsot, ezektől már minőségben nincs feljebb.

A különleges szűrőkre visszatérve, az ezüst- és platinatartalmú betétek katalizátorként viselkednek (vagyis bizonyos kongenerek átalakulnak tőlük), így ha a megfelelő összetételű vodkát engednek át rajtuk, akkor sokkal kerekebbé, vízszerűbbé válik az állaga. Eközben a Spar vodka íze kb. közelebb áll egy fehér kukoricawhiskyéhez, mint egy rendes vodkáéhoz.

2015. okt. 12. 19:44
 2/4 anonim ***** válasza:
91%
Nem sokféle vodkát ittam életemben, de nem egyformák kicsit sem. Határozott különbség jelentkezik az ízben. Más tényezőkhöz nem értek.
2015. okt. 12. 20:13
 3/4 anonim ***** válasza:
85%
Phoney már jól leírt mindent. Talán valóban a legegyoldalúbb italfajta, de ha neked az Aro Vodka és a Belvedere között nincs semmilyen különbség, akkor a te ízléseddel lesz a gond.
2015. okt. 13. 15:15
 4/4 anonim ***** válasza:

"De a vodkasznobokat még náluk is nehezebb komolyabban venni, kb az ásványvíz sznobokkal vannak egy szinten."

Mind a vodkáknak, mind az ásványvizeknek nagyon sajátságos ízük van, egyáltalán nem ugyanolyan ízű egyik meg a másik. Persze az sem feltétlen igaz, hogy ami a legdrágább, az a legjobb, ami legolcsóbb, az meg a legrosszabb. De hogy különbség van, az tuti. A Spar vodkája pl. olcsó kb. 1700 ft fél liter, és már-már ihatatlanul sz*r. De személy szerint nekem az Auchanban található legolcsóbb (1400 ft/fél liter) vodka például nekem személy szerint ízlik. Pedig még olcsóbb a Sparosnál is. :P

2015. okt. 24. 11:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!