Gungasam kérdése:
Hogyan távolítható el a cefréből vagy a lepárolt párlatból a nátrium-acetát?
Figyelt kérdés
Előfordul, hogy a cefre hibásan erjed és az alkohol mellett valamennyi ecetsav is keletkezik benne. Ha számunkra jelentősebb a mennyiség, igyekszünk menteni ami menthető és az ecetsavat közömbösítjük szódabikarbónával.E miatt lesz benne nátrium-acetát.Eddig az újrapárolást tűnt a legalkalmasabbnak de ez hosszadalmas. Szeretném "kicsapatni" vagy úgy átalakítani, hogy kicsapatható legyen ha erre van egyáltalán mód.2015. okt. 8. 11:12
1/2 Phoney válasza:
Bocsánat, hogy nem konkrétan a kérdésre válaszolok, de:
1. még sose hallottam ilyen módszerről, bár lehet, hogy létezik
2. a hibás erjedést szakszerű cefrézéssel/erjesztéssel meg lehet előzni, és már csak azért is érdemes, mert a minőséget és mennyiséget egyaránt csökkenti
3. a szódabikarbónát a cefrébe szokták keverni, ha már úgyis érzik, hogy ecetes. Ha a cefrét ecetesen lefőzöd, akkor már nemcsak ecetes, hanem büdös (etil-acetátos) is lesz.
2/2 A kérdező kommentje:
A bort szokták kezelni mikor alamilyen nem kívánatos tulajdonságát enyhíteni akarják. Ilyesmi előfordul akármilyen szakszerűen készítik is mert a szőlő nem egyforma évről évre.Például ha egy bor túl savas akkor szénsavas- mészhidráttal csökkentik a savtartalmát. Ezzel valamilyen sóféle keletkezik szabályzott mértékben és ez a sótartalom kicsapódik üledéket képezve.Hasonló módon lehet a savas pálinkát is meggyógyítani....és nem kell kiönteni.
2020. máj. 16. 21:31
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!