Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Szerintetek a jó bor kulcsa...

Szerintetek a jó bor kulcsa az, hogy a legdrágább, legminőségibb felszereléssel készítik?

Figyelt kérdés
2015. szept. 14. 10:42
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
2015. szept. 14. 10:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 Mojjo ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem. Sőt.


Egyébként ez a kérdés extré nehéz, könyveket lehetne teleírni vele - mint ahogy teszik is sokan.


Ha nagyon egyszerűen akarnám megfogalmazni a nézeteimet ezzel kapcsolatban, akkor Ludányi Balázstól (Centurio borbirtok, Mátra) nyúlnék egy mondatot, szerinte a jó bor készítésének a titka:

"A szőlőben maximalizmus, a pincében minimalizmus."


Mit is jelent ez? Azt, hogy a jó bor kulcsa a jó minőségű szőlő. Triviálisan hangzik, mégis igen kevesen fogják fel, vagy követik. Jó minőségű szőlőt előállítani meg pláne nem egyszerű munka - millió változós egyenlet, és kőkemény tudást, akarást, odafigyelést és rengeteg mennyiségi áldozatot követel.


Csak, hogy pár dolgot említsek, aminek nagy jelentősége van: termőhely (!!!), tőketerhelés, zöldmunkák, növényvédelem, szüreti időpont megválasztása.


Igény szerint lehet írok majd erről bővebben (meg akár pincemunkákról, és azok jelentőségéről), de a legjobban és legtömörebben tényleg Balázs fogalmazta meg - gyönyörűszép, egy mondat, a névelőket leszámítva négy szó, és minden benne van.

2015. szept. 14. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 Mojjo ***** válasza:
100%

Ja igen, a pincében minimalizmushoz rész jelentéséről nem írtam, csak a szőlőben maximalizmuséról. A pincében minimalizmusnál arról van szó, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással, a lehető legtermészetesebben születhessen a bor. Ez ugye pont nem a legdrágább felszereléseket igényli. Egy spontán erjesztett, esetlegesen spontán almasavbontott bor aromagazdagsága, összetettsége nagyságrendekkel meg fogja haladni egy irányítottan erjesztett, agyonfajélesztőzött, enzimezett, starterkultúrázott borét. Az intenzitása nem feltétlen, persze, de a rétegzettsége, összetettsége mindenképpen. Ehhez persze kockázatot kell vállalni a termelőnek, de hát aki mer, az nyer.

Ismételten: igény szerint szívesen írok erről többet, de akkor az hosszú lesz :)

2015. szept. 14. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Meg hát az évjárat. Volt-e eső? Volt-e napsütés? Milyen volt az eső összetétele, volt benne szennyezés? Milyen volt a talaj? Milyen állapotban van a tőke?
2015. szept. 14. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Minél drágább a bor, annál valószínűbb, hogy jó. Ezért veszek mindig drága bort. De tízezer forintosnál drágábbat sajnos nem tudok megvennu :(
2015. szept. 16. 03:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Mojjo ***** válasza:
Sokat spórolhat az ember kis utánanézéssel :)
2015. szept. 16. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!