Hogyan tároljam helyesen a bort?
Egy barátomtól kaptam egy üveg 2011-es Kovács Nimród Noir-t ( Monopole ).
Nem szeretném még kibontani.Kérdés, hogy, ha felteszem a polcra az nem árt-e neki, vagy esetleg hűtőbe tegyem?
Köszi a válaszokat! :)
Semmiképpen ne tedd a hűtőbe!
Legjobb lesz, ha fektetve, talpával a fal felé fordítva tárolod.
Fehérbornál meg inkább a dugós rész fordul a fal felé.
Lehet hűtőbe tenni.... csak éppen ehhez borhűtő kell, ami nem olyan, mint a rendes háztartási hűtő. Hanem olyan, mint egy "rossz" hűtő, tehát nincs benne annyira hideg, és úgy vannak a pocok kialakítva, hogy ferdén, fektetve legyen benne az üveg.
A fektetéstől nem szárad ki a dugó, mert éri a bor, a ferdeségtől pedig minél kisebb felületen érintkezik az üvegben lévő levegővel, vagy nitrogénnel.
A legjobb lenne hűvös helyen lefektetni.
...rákerestem erre a borra, hát.... nem hiszem, hogy megérné befektetni miatta egy borhűtőre. :)
Őszintén szólva szerintem simán be lehet tenni egy hűtőbe, fektetve, hiszen egy pincében is előfordul 5 fok körüli hőmérséklet.
A fogyasztási hőmérséklet természetesen jóval magasabb, így fogyasztás előtt temperálni kell, amit egyébként egy időben is össze lehet kötni a dekantálással.
De úgy összességében ez azért még egy alsó kategóriás , vagy középbe belépő szintű bor, úgyhogy nem kell annyira túlspilázni a dolgot.
...
" felteszem a polcra"
Minden esetre a meleg többet árt neki, szóval ha ez a 2 lehetőség van, akkor inkább a hűtő.
Az előző válaszokkal ellentétben _ne_ tedd a hűtőbe, legalábbis pár napnál hosszabb időre semmire sem! A borok hosszabb távon igen érzékenyek a folyamatos rázkódásra - a nagyon apróra is. Egy borhűtő nem abban különbözik igazán egy rendes hűtőtől, amit valamelyik előző válaszadó írt, hanem abban, hogy nincs (illetva gyakorlatilag nincs) meg az a folyamatos rázkódás, amit egy normál hűtő produkál, amikor épp hűt. Tudom, minimálisnak tűnik, de egy bort hosszú távon lazán megvisel, egész egyszerűen nem szabad hűtőben tárolni borokat.
A polcra sem jó feltenni. Lehetőleg egy száraz, hűvös, fénytől védett helyre tedd. (Semmiképp ne szekrény teteje, vagy ilyesmi.)
Amúgy ha "palackérlelés" okán akarod tárolni, akkor kb tök felesleges. Nehéz jóslatokat tenni bármely bor palackérésével kapcsolatban (akkor is, ha egyesek ezt előszeretettel megteszik mégis), de az, hogy észrevehetően (főleg nem egy igen tapasztalt bórkostoló által észrevehetően) ez a bor innen javulni fog bármennyit, arra a nulla és a minimális közötti az esély. Inkább nulla. Ellenben ha sok évig hagyod még, akkor előbb-utóbb garantáltan elindul lefelé a lejtőn.
Most nézem, kedves hármas válaszadó:
"De úgy összességében ez azért még egy alsó kategóriás , vagy középbe belépő szintű bor"
Azért nem. Magyar vörösbor kategóriában ez simán középosztály. Persze, Magyarország nem a vörösborairól híres, ez igaz, de ettől még ez nagyon nem egy alsó, vagy középbe belépő bor :)
Persze attól is függ, hogy az alsó osztályt hogy definiálod. Ha a Dankó, társai hulladékosztály, a Varga alsóosztály, akkor ez röhögve középosztály.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Igazából nem nagyon érdekel, hogy alsó vagy közép osztályba tartozik...és nem is erről szólt a kérdés.A nevét azért írtam le, hátha így pontosabb választ kapok és nem azért, hogy "menőzzek" vagy ilyesmi.
Köszönöm szépen még egyszer!
@Mojjo
Nem akarom érlelni vagy javítani vagy ilyesmi.Csak még nem szeretném meginni.Inkább sörös vagyok. :)
Köszönöm Neked is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!