Nem savas, de száraz borfajtákat tudnátok mondani?
Szia!
Alapvetően az olcsó lőrék jellemzője, hogy savasak, mint a fene, és egyből lemarják a zománcot az ember fogáról. Az olcsó édeseknek is, csak éppen a cukortartalom csökkenti a savérzetet, így nem veszed észre.
Minőségi borban ritkábban előforduló probléma. 2013 és főleg 2014 mondjuk elég kemény savakkal dobta meg a borokat - ilyen évjáratok voltak - de ha egy 2011-es, vagy 2012-es bort veszel, jó eséllyel kerek, lágy savai lesznek.
Kivételek mindig vannak persze, mindkét irányban. Fehér-, vagy vörösbort szeretnél? Milyen kategóriában (árkategória + jelleg - értsd: testes, komoly, vagy könnyed, lendületes)? Ha kicsit közelebbit tudok, talán tudok konkrét borokat is ajánlani.
Kedves kettes hozzászóló! A fajtát (zöldveltelini) fel lehet dolgozni ilyenre - könnyű, üde, magát itató bor. A 2013-as Kvassay Levente féle volt a műfaj egyik etalonja (szerintem), és bár a 2014-es némileg gyengébb lett talán (nem csoda, az évjárattól ennyi tellett), de még így is ajánlom, ha ilyen jellegű bort szeretnél kóstolni:
Egyébként magyar termelők között nem olyan elterjedt fajta. Ha komolyabb verziót akarsz belőle, akkor Villa Tolnay, Bott Frigyes, Szecskő Tamás zöldvelteliniket ajánlom. (Illetve a Villa Tolnay-tól a "tavasz" nevű zöldveltelini még a könnyedebb, üdébb kategóriába versenyzik, a többi pedig a tartalmasabban.)
Ha viszont igazán érdekel, hogy mit is tud a fajta, akkor egyértelműen osztrák ZV-iket érdemes kóstolni. Elérhetőbb áron mondjuk ezeket:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!