Moonshine féle whiskyt árulnak valahol Magyarországon?
Ha érleletlen whiskyre gondolsz, akkor árulnak (pl. Buffalo Trace White Dog), de röhejes árakon. 2× annyit kérnek ugyanazért a whiskyért, csak mert NEM érlelték. A fehérrumhoz hasonlóan önmagában a fehér whiskynek sincs komolyabb élvezeti értéke. A fehérrum se karcol, mégse nagy szám magában... de pálinkából is csak a selejtes karcol.
(Az igazi moonshine egyébként nem fehér whisky, hanem cukrosvízből készült zugszesz, csak manapság az amerikai gyártók minden fehér és furcsa ízű szeszt „moonshine”-ként népszerűsítenek.)
Ennyire hiteles moonshine-t nem nagyon forgalmaznak a kereskedelemben. Az USÁ-ban olyan még előfordul, ami cukrosvízből készült, de azt sem feltétlenül kukoricán erjesztik ki, és nem thumperes kisüstön főzik le, hanem „normális” berendezésen (általában a mikrofőzdéknél jellemző finomítóoszlopos kisüstön).
Az egyébként igaz, hogy ha jól csinálják ÉS nem hagyják túl töményre, akkor egész sima tud lenni, de ez nem általánosan jellemzi a moonshine-t. Alapvetően csak egy olcsó alternatíva volt az adózott, bolti alkoholra, úgyhogy sokszor komolyabb hozzáértés nélkül készül, mennyiségre törekvő elő- és utópárlatelvétellel, ezért gyakran éppen hogy büdös és karcos – és ezt a „hagyományt” gyakran a kereskedelmi márkák is követik, de abban nincs köszönet. A tartály sem aromatartály, hanem egy thumper, aminek eredetileg csak az a célja, hogy egyetlen főzéssel elkészüljön a szesz (kevesebb idő, kevesebb tüzelő, kevesebb esély a lebukásra).
Phoney
A jenkiknél vannak az ún. Tennessee whiskyk (pl. Popcorn Sutton's Tennessee White). Valószínűleg ízben ezek állnak a legközelebb a moonshine-hoz. Sajnos alkoholt viszont nem lehet rendelni az államokból a szigorú szabályozások miatt. :( Pedig igazán kíváncsi volnék az ízvilágukra. Sokféle alkoholt ittam már, de ilyet még nem és ezt is jó volna kipróbálni.
Az aromatartály kifejezést amúgy először a Cefrekirályok c. sorozatban hallottam először (sorozat a Discoveryn) azóta hívom én is így. Azt tudom róla én is hogy egyszerre funkcionál rektifikálóként, és akár aromakosárként is. Gyógynövények és fűszerek tehetők bele, vagy akár bármilyen ízesített folyadék (pl. gyümölcslé), aminek aromája így átdesztillálható a kész párlatba. Gondolom ezért kapta az aromatartály nevet.
A Tennessee whisky megint más dolog, a Popcorn Sutton's Tennessee White Whiskey hivatalosan nem is Tennessee whisky (csak olyan értelemben, hogy Tennessee-ben készült whisky).
Ehhez a whiskyhez egyébként nem a receptjét vették meg Sutton-nek, hanem a nevét, ugyanis a Popcorn Sutton's Tennessee White Whiskey egy igazi whisky (azaz gabonából erjedt), Sutton viszont moonshine-t főzött (kukoricán kierjesztett kristálycukorból). A Me and My Likker c. könyvében is egy cukorcefre receptje található, nem pedig whiskyé. A Cefrekirályok egyébként az utolsó dolog legyen, aminek bármit is elhiszel, mert az nem dokumentumfilm-sorozat, hanem ún. dokurealty, vagyis dokunak kinéző mezei tévésorozat, röhejes szakmai háttérrel. Mindent elmond róla, hogy az egyik részben erjesztés nélkül főznek szeszt a banánból... aztán jött a GYIKes kérdés, hogy ezt hogy kell (sehogy).
Ha moonshine-t akarnál kóstolni, akkor tényleg csak feketén, házilag lehetne megoldani.
Hello
Nyáron voltam kint amerikába és hoztam két üveg eredeti Moonshine-t az egyiket megittam de a másikat csak megkóstoltam! Ha érdekel megegyezhetünk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!