Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » összehasonlítva melyik lenne...

összehasonlítva melyik lenne jobb minőségű bor egy középkori silány minőségű, vagy egy napjainkbeli "kannás"?

Figyelt kérdés
csak elméleti a kérdés, tudom a középkorban is voltak jó és drága borok, de a többség csak átlagos, vagy silányabb szintűhez jutott. ennek előnye hogy 100%osan szőlőből készült de nem tudhatod mennyire steril, mi van benne valójában, stb. modern korunk kannásainak csak egy része van szőlőből, és adalékanyagokat tartalmaz, viszont fokozatosan ellenőrzik és azonos "minőségű" mert tömeggyártásban készítik
2015. jún. 13. 18:13
 1/6 anonim ***** válasza:
18%
Az ilyen "kannás" minőséget alapból nem vesszük a szánkba.
2015. jún. 13. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
dehogynem, sokkal többen mint gondolnád
2015. jún. 13. 19:07
 3/6 anonim ***** válasza:
18%

Ja, azok akiknek a minőség lényegtelen, és már a fagyállót is megisszák.


Teht a kérdésed értelmetlen.

2015. jún. 13. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
28%

Egészen más a kettő. A középkorban a bort vizezték, fűszerezték. A kannás bor az vegyipari termék.

Nem tudom, melyiket innám, ha választásra kényszerítenének.

A kannás bor mérgező.

A középkorban nem ismerték a higiénia jelentőségét, valamint az etil- és metil- alkohol közötti különbséget.

2015. jún. 13. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Phoney ***** válasza:
74%

A leírásod alapján „kannás” alatt a kereskedelmi flakonost érted, amire pont ugyanúgy vonatkozik a bortörvény, mint az üvegesre. (Nem mindenki számára magától értetődő, de a törvény nem ismer külön flakonos és üveges bort.) Ennek megfelelően eléggé korlátozott a felhasználható adalékok listája, míg pl. egy üdítőben szinte tetszőleges élelmiszer-adalékokat lehet használni. Ezek a borok jellemzően hulladék szőlőből készülnek (ami ezen kívül csak gazdaságos szőlőlének vagy finomszesznek volna jó), és ezt a maximálisan megengedett arányú mustsűrítménnyel egészítik ki.


A középkorban mindenképpen léteztek ezeknél jobb borok, de a silányabbak nagyjából annyi hozzáértéssel készültek, hogy a mustot zárt edényben állni hagyjuk, oszmajd jó lesz. Nemcsak elméleti háttere nem létezett a borkészítésnek, de a tapasztalati tudáshoz is nehéz volt hozzájutni, miközben bort mindenki csinált, akinek volt szőlője. Hogy ez a kontár bor átlagban hogy sikerülhetett, arról az tudna biztosabbat mondani, aki ismeri a középkor jellemző szőlővariánsait, de jó eséllyel sokkal vállalhatóbb egy mai flakonos, mint egy középkori mércével is silány bor. Ezeket valóban gyakran vizezték, akár 4-5×-ös arányban.

2015. jún. 14. 07:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

A mai legrosszabb boltban kapható borok jobbak mint a legrosszabb középkori borok.

1. akkoriban nem volt mivel édesíteni a bort olcsón, a cukrot nem ismerték, a méz drága volt, az ólom-acetát az ókor végére pedig már kiment a divatból (na vajon miért?)

2. nem voltak szabályok a borkészítésre, ma van előírt minimális sav és alkoholtartalom

2015. jún. 15. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!