Házi vermouth receptek?
Száraz vermutból elég nagy kihívás jót csinálni (hacsak nem egy eleve jó bort haloványan fűszerezel), és bizonyos stílusokat nem is lehet áztatással megvalósítani – pl. ha egy Martini Extra Dry a célod, annak desztillált fűszeresszencia adja a gerincét.
Vörös vermut „Martini Rosso” stílusban:
9 dl 20%-os alaphoz
(A bor legyen könnyű fehérbor, legjobbak az ízetlen mediterránok, magyarból olcsó cserszegi fűszeres, esetleg olaszrizling. Az erősítésre használt szesz lehetőleg vodka, mindegy milyen, a legolcsóbb.)
– 4 teáskanál fekete üröm
– 1,5 teáskanál fehér üröm
– 5 teáskanál kakukkfű
– 3 teáskanál borsmenta
– 1 teáskanál angyalgyökér
(3–7 nap áztatás)
Szűrés utáni édesítés:
– 2-3 evőkanál cukor
– 6 evőkanál cukorból főzött karamell
Rosato vermut
(ez kicsit távolabb áll a Martini Rosato-tól, de cserébe elég jól sikerült)
7 dl 17%-os alaphoz (hozzávalók mint a Rossónál):
2 teáskanál hibiszkusz
2 teáskanál citromfű
1 teáskanál fehér üröm
2 teáskanál hársfavirág
1 kávéskanál borsmenta
1 teáskanál fekete üröm
2 teáskanál édesköménytermés (ez lehetőleg fűszerbolti, ne gyógynövénybolti legyen)*
1 teáskanál koriander*
1 kávéskanál angyalgyökér*
1 kávéskanál édesgyökér*
* = áztatás előtt mozsárban vagy 1 mp kávédarálóval enyhén megtörni
Némi vaníliával (vagy akár vaníliaaromával) kiegészítve itatósabb, cukorkásabb íze lesz, így is nagyon jó.
Szűrés után ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor. (Cukor a száraz vermutban is van, enélkül porzóan száraz lesz a fűszerektől.)
Utoljára boróka-koriander kombóval próbálkoztam, egyebet nem tettem bele (leszámítva a cukrot), és nagyon jó lett, ráadásul eléggé száraz is. Valami 4-5 teáskanál boróka és 3 teáskanál koriander lehetett 7 dl-ben, meg 1-2 evőkanál cukor. Ha mindenképpen akarsz bele ürmöket, gondolom elfér benne az is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!