Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan csinaltak regen?...

Hogyan csinaltak regen? Mostanaba divat a palinkat ha erosre fozik desztillalt vizet adni /ami nem jo nekem nem jon be/palinka ugye regebben is volt akkor hogy oldottak meg mert gondolom az alfoldi tanyan 1890be nem volt

Figyelt kérdés

2015. máj. 14. 23:47
 1/3 anonim ***** válasza:
39%
Felforralt víz=desztillált víz. Na jó nem teljesen de elég hasonló.
2015. máj. 15. 00:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Sifli ***** válasza:
nagyon tiszta kútvíz, ahol én főzetek mai napi azt tesznek hozzá!
2015. máj. 15. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Phoney ***** válasza:

Hogy érted, hogy nem jön be? Ha egy pálinka lejön az üstből mondjuk 65%-osan, akkor annak a 35% víztartalma eleve desztillált víz, azzal nincs bajod? Az utólag hozzáadott desztillált víz mitől rosszabb?


Egyébként 1890-ben a tanyán jellemzően addig engedték a szeszt (szakmai szemszögből: már az utópárlatot), amíg a párlat el nem érte a kívánt 50–55% közötti erősséget (tehát hígítás nélkül is eleve 45–50% desztillált vizet tartalmazott). Jellemzően ígyis-úgyis selejtet főztek, mert akkor még a legtöbb falusi üstön nem volt hűtőspirál, csak a páracső egy rövid szakasza szelte át a vizeshordót.


Persze már akkor is létezett minőségi égetett szesz, azt ugyanúgy hígították, mint ma, bár valszeg nem pocsékolták a tüzelőt desztillált vízre (ahogyan nagyban ma sem teszik, helyette ioncserélt ivóvizet használnak), hanem egyszerűen ivóvizet adtak hozzá.

2015. máj. 15. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!