Hogyan csinaltak regen? Mostanaba divat a palinkat ha erosre fozik desztillalt vizet adni /ami nem jo nekem nem jon be/palinka ugye regebben is volt akkor hogy oldottak meg mert gondolom az alfoldi tanyan 1890be nem volt
Hogy érted, hogy nem jön be? Ha egy pálinka lejön az üstből mondjuk 65%-osan, akkor annak a 35% víztartalma eleve desztillált víz, azzal nincs bajod? Az utólag hozzáadott desztillált víz mitől rosszabb?
Egyébként 1890-ben a tanyán jellemzően addig engedték a szeszt (szakmai szemszögből: már az utópárlatot), amíg a párlat el nem érte a kívánt 50–55% közötti erősséget (tehát hígítás nélkül is eleve 45–50% desztillált vizet tartalmazott). Jellemzően ígyis-úgyis selejtet főztek, mert akkor még a legtöbb falusi üstön nem volt hűtőspirál, csak a páracső egy rövid szakasza szelte át a vizeshordót.
Persze már akkor is létezett minőségi égetett szesz, azt ugyanúgy hígították, mint ma, bár valszeg nem pocsékolták a tüzelőt desztillált vízre (ahogyan nagyban ma sem teszik, helyette ioncserélt ivóvizet használnak), hanem egyszerűen ivóvizet adtak hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!