Az alkohol mennyi idő után fejti ki legjobban a hatását az elfogyasztástól számítva?
Köszönöm. Ezt nem gondoltam volna. Tehát ha megiszok ugyanannyi alkoholmennyiséget (mondjuk fél liter sör, három deci bor/pezsgő, egy feles valami), akkor különböző idő alatt hat az ugyanannyi alkohol, attól függően hogy miből ittam?
Tudtok valamilyen kis leírást, ahol megvan hogy mik hatnak gyorsabban, lassabban, stb?
Minél töményebb, annál gyorsabban hat. Értelem szerűen.
Emellett függ a gyomortartalmadtól is. Illetve magától a szervezetedtől.
Ha az alkohol egyből elkezd felszívódni, akkor pár percen belül érződik a hatása. És szerintem körülbelül fél óra alatt ér el a csúcsra. Aztán ha fél órán belül fogyasztasz újabb egységet, akkor eszkalálódik a hatásuk.
Köszönöm szépen a válaszokat!
4:
Igen, valami ilyesmi leírásra volt szükségem, mint amit adtál végül.
"Minél töményebb, annál gyorsabban hat. Értelem szerűen."
Ezt azért így nem mondanám, mi a helyzet a pezsgővel és a borral?
Ugyanaz a helyzet velük. Minél többet és minél gyorsabban iszol, a májad annál kevésbé tudja kiszűrni az alkoholt, és ezáltal annál több kerül a véráramodba, ami végül is maga a részegség.
Ha bort vagy pezsgőt iszol, akkor többet kell(ene) meginnod belőle , hogy ugyanolyan gyorsan hasson, mint egy tömény. De bizonyos szinten túl már borból és pezsgőből nem tudsz annyit bevinni, hogy versenyezni tudjon a töménnyel.
Szemléletesen. A szervezetednek fel kell dolgoznia a bevitt folyadékot, amiből mondjuk úgy "kinyeri" az alkoholt. Egy liter folyadékot lassabban dolgoz fel, mint egy decit. Tehát ha egy deci magasabb alkoholtartalmú italt fogyasztasz, akkor gyorsabban kerül a véráramodba adott mennyiségű alkohol, és leszel részeg, mint egy liter alacsonyabb alkoholtartalmútól.
Nem véletlen az sem, hogy pezsgőből nem tudsz annyit meginni húzóra, hogy elájulj. Mert fizikailag képtelenség. Míg vodkából ha benyakalsz egy litert húzóra, és nem hányod ki, garantáltan meghalsz.
A neten találsz különböző kalkulátorokat. Például ezt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!