Miért nem főznek már gabona pálinkát Magyarországon?
Mert a jelenleg hatályos pálinkatörvény szerint nem nevezhetsz pálinkának olyan párlatot, ami nem magyar gyümölcsből készült, tudomásom szerint a kukorica, vagy a rozs nem gyümölcs. Zavarta a fejeseket, hogy a pálinka nevet a legutolsó kommersz borzalom is megkaphatta, ezért pár évnyi lobbi után ki lett harcolva a fent említett törvény.
Eredetileg mindenfajta párlatra alkalmazták a pálinka nevet, ezért élnek a mai napig a köztudatban a kaktuszpálinka (tequila), rizspálinka (szaké, szodzsu) és a krumplipálinka (vodka) nevek. Ha te pl. ha macskát erjesztettél volna és azt pároltad volna le és elnevezted volna Tuskónak, akkor a jó nép macskapálinkának hívta volna. Ez nyelvtan. Fogták az alapanyagot és hozzátették a pálinka szót.
Annak, hogy miért nincs már gabonapálinka (ez volt a rendes neve, illetve általában csak simán pálinka), semmi köze a pálinkatörvényhez. Már száz évvel a törvény előtt eltűnt.
Mikor kitalálták a pálinkatörvényt, már nem akármit címkéztek pálinkának (a gyümölcs-, törköly- és akkor még seprőpálinka mellett), hanem konkrétan a mesterséges gyümölcspálinka-utánzatokat, amivel nem is az volt a legnagyobb baj, hogy pálinkának címkézték őket, hanem hogy gyümölcspálinkának (barackpálinkának, stb.), ami nyelvtanilag már akkor is azt jelentette, hogy tiszta gyümölcspárlatnak kellett volna lenniük.
Hogy a magyar pálinka kizárólag gyümölcsból vagy borászati alapanyagból készül, és nincs magyar gabonapálinka, az onnan ered, hogy kb. 100 éve széles körben elterjedtek a rektifikáló oszlopok, 1921-ben pedig betiltották a házi szeszfőzést, ezért innentől kezdve ami nem gyümölcs vagy borászati alapanyag volt, abból semleges szeszt finomítottak, azt pedig ízesítve, főleg likőr vagy rumutánzat formájában adták el. (Akkoriban a szeszesital-gyártókat is „likőr- és rumgyárnak” nevezték.) Ezt megelőzően kb. 500 évig volt jelen ez a bizonyos gabonapálinka.
Persze a pálinka nyelvtanilag továbbra is simán égetett szeszt jelentett egészen 2004-ig, és a szakma meg a szótárak is pálinkának nevezték a whiskyt, vodkát, gint, és a többit.
Itt olvashatsz erről, 19. és kora 20. századi forrásokkal is alátámasztva: [link]
Igen, visszatért olyan értelemben, hogy a rendszerváltás óta megint főznek itthon gabonapárlatot különböző külföldi hagyományokat követve (vodka, whisky, modern sörpárlat), de a hazai hagyománya úgy felszívódott, mintha sose lett volna. Erdélyben máig is létezik háznál a „kukoricapálinka”, ami már 120 éve is jellemző volt.
A hagyományos magyar „gabonapálinkának” leginkább a német korn felelne meg (alapanyagban és technológiában is), de olyat tudomásom szerint nem gyártanak itthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!