Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen lehet a fehér whisky?

Milyen lehet a fehér whisky?

Figyelt kérdés
Most látom az egyik ismert webshopban, hogy háromfélét is lehet rendelni.

2014. nov. 6. 11:24
 1/10 Phoney ***** válasza:

Különlegességként próbálják elsütni őket jó drágán (minden fehér whisky drágább az adott márka érlelt alapwhiskyjénél), ezért az árukhoz képest mindig röhejesek. Nem véletlenül szokták érlelni azt a whiskyt: anélkül sem feltétlenül rossz, de magában ugyanúgy nincs igazi élvezeti értéke, mint a fehérrumnak. Amerikában ez ilyen egyszer elsüthető újdonság volt az elmúlt 1-2 évben, szerintem odaát már lassan senkit nem érdekel.


A Buffalo Trace White Dog 62,5% 9e Ft/375 ml áron pl. egy nagyon rossz vicc. Szesz-és űrtartalmat figyelembe véve jóindulattal megérne 2500 Ft-ot.


Egyébként egy perverz átmenetet képzelj el a vodka és a alap Jim Beam között, de édes-vaníliás, tölgyes íz nélkül.

2014. nov. 6. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Igy van, és nem is az ilyen piában a hiba, hanem ha valami új akkor az soknak nagy csoda. Úgy néznek fel rá mint a mesiásra. Meggondolatlanul. Mert ez most jajj, mert ez lessz, meg milyen lessz, mert ez lessz a menö.

A piac pedig kihasználja a vásárló közönség könnyelmüségét.

2014. nov. 6. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
Képzelj el egy olyan vodkát, amit nem szűrtek agyon és rögtön, érlelés után palackoztak. A redneckek ilyet isznak állandóan, csak ők maguknak főzik. A szesztilalom idején is ilyet árultak a szeszcsempészek, ez a Moonshine, ami gyakorlatilag érleletlen gabonapárlat. Te is tudsz ilyet csinálni otthon, csak kukoricát kell malátáznod, megerjesztened, aztán lepárolnod. A whisky árát általában az érlelés dobja meg. Ha egy üveg Jack tegyük fel 5000 forint, akkor abból jó eséllyel 3000 az érlelés, a többi csak a hype meg a csomagolás, az ilyen párlatok fillérekért előállíthatóak.
2014. nov. 6. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
érlelés nélkül***
2014. nov. 6. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Phoney ***** válasza:

ma 16:41

A moonshine nem fehér whisky. Hagyományosan nem gabonából készül, hanem olyan cukros vízből (cukorcefréből), amibe kukoricadarát tesznek élesztőtápnak/ízesítőnek, és két erjesztés között csak újabb adag cukrosvizet öntenek a cefremoslékra (tehát nem a kukoricából lesz az alkohol). Többségükben a mai moonshinerek is ezt főzik. ( [link] ) Nemcsak azért, mert ezt sokkal könnyebb cefrézni, hanem mert a cukorcefre párlata érlelés nélkül sem karcol, ellentétben a valódi kukoricapárlattal.

2014. nov. 6. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 Phoney ***** válasza:
1-2 gyártó egyébként felismerte a „white dog” röhejességét, és próbált javítani rajtuk: a fehér Jack Daniel's pl. (nagyrészt vagy teljesen) rozsból készül (ettől eleve kevésbé karcos), és a náluk megszokott masszív faszenes szűrésen megy át (ettől még lágyabb lesz, de a rozs markáns íze nem vész el teljesen). A Jim Beam fehér whiskyje pedig valójában egy évig érlelt bourbon, amit utólag szűrnek rommá szénen, fehér is ettől lesz. Persze ettől még mindig kevesebbet érnek, mint a rendesen érlelt változatok.
2014. nov. 6. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 balkalolka ***** válasza:

Szerintem meg a cukorcefréből készült szesz a karcos nem pedig a gabonacefréből, talán meg kellene kóstolnod mindkettőt és akkor magad is rájönnél.

Előbbiből likőröket, utóbbiból whiskyt/gint/vodkát jobb készíteni.


Amerikában a moonshine-őrület már lefutott, lett ezer új whiskyfőző vállalkozás ott, böszmenagy hype-al, közben a 98%-uk szeszgyáróriásoktól vásárolja a semleges szeszt, kicsit baszakodnak vele aztán úgy töltik palackba mintha jézusvére lenne. Közben meg ipari tisztaszesz plusz némi tölgytea.


Kíváncsi vagyok hozzánk begyűrűzik-e, gyanítom nem, mi pálesztől vakulunk.

2014. nov. 8. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Phoney ***** válasza:

Köszönöm, megkóstoltam már 1-2 ilyen moonshine-t és nem volt karcos, nem tudom, hogy Te melyik dimenzióból jöttél, ja, itt is az a feltételezésem, hogy pálinkás elő- és utópárlatelválasztással próbáltál cukorcefréből szeszt főzni, nos, ismételten: nem úgy kell, de akárhogy is csinálod a kukorica ad karcosabb szeszt, romlatlan cefréket feltételezve. (A cukrozott házipálinka pl. azért szokott karcos lenni, mert felborul a sav/cukor arány és tiszta ecet lesz az egész, bár ehhez sokszor cukor se kell.)


Amerikában a „bolti moonshine” általában kukoricawhisky szokott lenni (igen, ez nem túl autentikus moonshine), amiről te beszélsz, az pedig a „kézműves whisky”, ami nem tölgyfateás tisztaszesz, hanem általában szabályos bourbon whisky (max 80%!), amit vagy érlelve, totál készen vesznek meg és palackoznak „saját főzetként”, vagy félóra után kivesznek a hordóból (ti. az amerikai whiskynek nincs kötelező érlelési ideje), aztán „gyorsérleléssel” okosítják az ízét.

2014. nov. 8. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 balkalolka ***** válasza:

(ti. az amerikai whiskynek nincs kötelező érlelési ideje)


Ha a bourbon-ra utalsz a pongyola "amerikai whisky" kifejezéssel akkor annak pont van két év kötelező érlelési ideje, méghozzá frissen kiégetett és új tölgyfahordóban.

2014. nov. 9. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Phoney ***** válasza:

A straight bourbon whiskyt kell 2 évig érlelni. A bourbon whiskyt mint olyat elég a vadonatúj elszenesített hordóba tölteni, és hivatalosan készen van.


[link] (Segítek: ctrl+f, "2 years")

2014. nov. 9. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!