A Whiskey-nek hány fajtája, és csoportositása van? Adnátok rá példákat is? Lehetőleg a legrangosabbakat.
Köszönöm a válaszokat.
Érdekes, én eddig ugy tudtam, hogy a Whisky-t sima falu, lapos talpú (nem ilyen tulipán formájú) pohárban szolgálják fel
Az általad leírt pohár (old fashioned) a jégre töltött italokhoz való, de a whiskyt olyan sokáig volt szokás jégre töltve inni, hogy ma már sokszor jég nélkül is abban szolgálják fel. A legnépszerűbb whiskykóstoló pohár egyébként nem talpas, hanem ilyen: [link]
Skót whisky:
-- (kisüsti lepárlású) skót malátawhisky (malt whisky)
-- (tornyos lepárlású) skót gabonawhisky (grain whisky)
-- skót kevert whisky (blended whisky – az előző kettő keveréke)
Az első kettő "single" előtagot kap, ha egy főzdéből való, és "blended" előtagot, ha több főzdéből való. Ez a "blended" tehát mást jelent, mint a harmadiknál.
Ír whisky:
-- Kisüsti lepárlású árpawhisky (pure pot still Irish whiskey)
-- (kisüsti lepárlású) malátawhisky (single malt Irish whiskey)
-- (tornyos lepárlású) gabonawhisky (Irish grain whiskey)
-- kevert ír whisky (Irish whiskey [a keverést a névben elhallgatják], valamelyiket az első kettőből a harmadikkal keverik)
Amerikai whisky:
Ezek jellemzően egyféle whiskyből állnak, ugyanazzal a (hibrid tornyos-kisüsti) módszerrel készülnek, és ugyanazokból a gabonákból, csak eltérő arányban.
-- Bourbon whisky (51+% kukorica, +rozs/búza, árpamaláta)
-- Rozswhisky (51+% rozs, +kukorica, +árpamaláta)
-- Kukoricawhisky (80+% kukorica, árpamaláta, égetett hordó tilos)
-- maláta-, rozsmalátawhisky, 51+% árpa- illetve rozsmalátából, ezek ritkák.
-- van még 1-2 jelentéktelenebb típus, ezek többségét az EU-ban nem is lehet whiskyként forgalmazni
Kanadai whisky
Hivatalosan nincsenek fajtái, de általában kevert whisky, ami bourbon/rozs stílusú whisky és skótféle gabonawhisky keveréke. Néha tiszta rozswhisky.
Japán whisky:
Lényegében ugyanaz, mint a skót whisky.
A márkák „rangossága” meg olyan, hogy elsősorban nem a minőséget tükrözi, hanem a gyártó marketing-költségvetését. Sznobéknak és üzletemberéknek fontos, élvezeti szempontból jobbára jelentéktelen (sőt, félrevezető). Adott pénzért többnyire a nevenincs márkák is teljesítenek olyan jól (sőt), mint a „rangosak”.
4-es, zödet kaptál, kiváló prezentáció.
csak az "e" betü lemaradt,
A Scotch e-nélkül írandó, a többi e-vel.
ma 21:12
A whisky/whiskey ilyen megkülönböztetése egy erőltetett és következetlen rendszer. Kb. olyan, mintha a lengyel vodkát csak wódkának „szabadna” írni, a spanyol rumot csak ronnak, stb. Nincs ennek nagy múltja, és nem is általános érvényű. Itt megtalálod kifejtve ezt a problémát, ha érdekel: [link]
Köszönöm, igy mostmár érthető nagyjából.
Ment a zöld kéz :)
"az eredet szerinti betűzés erőltetését pedig a szakértők egy része a fenti érvek mentén elítéli és olcsó marketingeszköznek látja"
Nincsennek szakértök a számomra, véleményem mindig eltér a szakértöi butaságol.
Single Malt az amit iszok
Bourbon amit nem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!