A vadkomló alkalmas a sörfőzésre?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Az lenne fontos, hogy a méhek ne porozzák be, mert akkor már nem jó a sört komlózni vele. Szüretelni szeptemberben szokták.
Ha préseltböl kell bele két jó marékkal, akkor ebböl biztos kell vagy 12-vel. 20l-re mondjuk 600g két részben, 200g-ot csak a végén hozzá adni, végsö 10-15 perc. Legokossabb próbateát fözni két fajtábol. A vásárolt komlóbol és a vadbol, melyeket egyforma mennyiséggel fözöl. Igy az összehasonlitás pontossabb.
Fözni a sörrel 120-160 fokon 1-1.5 órát szokták.
Hogyan hütöd le a forró sört 20-25 fokra?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
na szóval ott tartok ,hogy voltam komlót szedni beraktam a fagyasztóba és közbe összeált a receptis ami igynézki
5 KG árpamaláta magam csiráztatta, sütőben 4 órán át 50C fokon piitottam
ehez mennek 15 liter viz
52C 30 perc pihenő
63C 1 óra
72C 30 perc
szürés és és máslás 10 liter 70C vizel
aztán komlóforalás a komló kis tasakba lessz az elején belemenne 40 dk aztán az utolsó 15 percben 20 dk hütés 30 alá és élesztővel beoltás erjesztés palackozás :) ez igy megfelelne?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Milyen jó sörfõzõ vagy! Szerinten egy finom világos Ale lessz belöle. Világos mert csak 50C-on száritottad. De ha neked a szine megfelel, ok. visszont, festheted még pörköltcukorral. A máslás szerintem 70C-on nem elég forró, 80-85C kellene.
A cukor minél melegebb annál folyékonyabb, minél hidegebb anál jobban ragad. 10l víz az ok. többet nem vehetsz, hogy kimossad az összes cukrot. Ezért kellene a höfokot megemelni. A szürés után ugyis a komló forralás jön.
De a hütés az valami nagyon érzékeny eljárás. Nem szabad keverni,hogy ne keverj bele levegöt, mert 80C és 25C között nagyon könnyen megfertözödik, föleg ha sokat járkálnak keverik a levegöt, kivülröl való hütés visszont sokáig tart. Letekarni sem szabad, mert bele csepeg a pára lecsapódás és még hosszabb lessz a hütési idö. Aztán, nem 30C-ra hanem 20C-ra hüteném, itt már biztossabb a fertözés ellen.
Ha te sok sört fözöl vagy akarsz sokat fözni, miért nem készitesz magadnak egy hütöt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!