Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A vadkomló alkalmas a sörfőzésre?

Jampi15 kérdése:

A vadkomló alkalmas a sörfőzésre?

Figyelt kérdés
találtam az erdőben vadkomlót főzni szeretnék sört belőle arra lennék kiváncsi hogy ez alkalmas rá és mikor lehet szüretelni?

2014. szept. 2. 11:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
67%
A sör nem komlóbol készül. Az csak a füszer benne.
2014. szept. 2. 23:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
tudom árpamalátából készül a fokok betartása mellet kifőzik már csináltam ilyet whiskynél csak anyi a kérdésem hogy alkalmas e az izesitésére? kb menyi kell száritottan 20 l sörlébe mennyi idő forraás mellet ?
2014. szept. 3. 12:50
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Az lenne fontos, hogy a méhek ne porozzák be, mert akkor már nem jó a sört komlózni vele. Szüretelni szeptemberben szokták.

Ha préseltböl kell bele két jó marékkal, akkor ebböl biztos kell vagy 12-vel. 20l-re mondjuk 600g két részben, 200g-ot csak a végén hozzá adni, végsö 10-15 perc. Legokossabb próbateát fözni két fajtábol. A vásárolt komlóbol és a vadbol, melyeket egyforma mennyiséggel fözöl. Igy az összehasonlitás pontossabb.

Fözni a sörrel 120-160 fokon 1-1.5 órát szokták.

Hogyan hütöd le a forró sört 20-25 fokra?

2014. szept. 3. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:
a viszahütést azt ugy oldanám meg ha beletenném egy kád hideg vizbe a fazekot és folyamatosan hidegen tartanám a kádba a vizet szerintem ezismegfelel most még nincsen beporozva szerintem mert még csak virág nem kemény akkor most szedjem és fagyaszthatom lefele?
2014. szept. 3. 20:58
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a virágzás elején a legértékessebb. De nem akarod szárítani? Száraz meleg helyen gyorsan megszárad.
2014. szept. 3. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:
szerintem berakom ugyahelyen a fagyasztóba de száritani is akarok belőle de még nem kemény csak szinte héjból áll már akor szedhetem is? köszi szépen a válaszokat :)
2014. szept. 4. 11:40
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
igen, mostmár lassan fejezik majd a komló szüretet,
2014. szept. 4. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:

na szóval ott tartok ,hogy voltam komlót szedni beraktam a fagyasztóba és közbe összeált a receptis ami igynézki

5 KG árpamaláta magam csiráztatta, sütőben 4 órán át 50C fokon piitottam

ehez mennek 15 liter viz

52C 30 perc pihenő

63C 1 óra

72C 30 perc

szürés és és máslás 10 liter 70C vizel

aztán komlóforalás a komló kis tasakba lessz az elején belemenne 40 dk aztán az utolsó 15 percben 20 dk hütés 30 alá és élesztővel beoltás erjesztés palackozás :) ez igy megfelelne?

2014. szept. 6. 14:03
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Milyen jó sörfõzõ vagy! Szerinten egy finom világos Ale lessz belöle. Világos mert csak 50C-on száritottad. De ha neked a szine megfelel, ok. visszont, festheted még pörköltcukorral. A máslás szerintem 70C-on nem elég forró, 80-85C kellene.

A cukor minél melegebb annál folyékonyabb, minél hidegebb anál jobban ragad. 10l víz az ok. többet nem vehetsz, hogy kimossad az összes cukrot. Ezért kellene a höfokot megemelni. A szürés után ugyis a komló forralás jön.

De a hütés az valami nagyon érzékeny eljárás. Nem szabad keverni,hogy ne keverj bele levegöt, mert 80C és 25C között nagyon könnyen megfertözödik, föleg ha sokat járkálnak keverik a levegöt, kivülröl való hütés visszont sokáig tart. Letekarni sem szabad, mert bele csepeg a pára lecsapódás és még hosszabb lessz a hütési idö. Aztán, nem 30C-ra hanem 20C-ra hüteném, itt már biztossabb a fertözés ellen.

Ha te sok sört fözöl vagy akarsz sokat fözni, miért nem készitesz magadnak egy hütöt?

2014. szept. 6. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
köszi szépen :) betartom amit irtál itten nemtudok rézcsövet venni de megoldom valahogy majd beszámolok hogy sikerült :)
2014. szept. 6. 22:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!