Hogyan tudom megvizsgalni, hogy vizeztek e a palinkat?
Opálosodik/szürkül azonnal, szóval ez egyből kiszűrhető.
Ezért nem is szokták a pálinkát vizezni - az inkább a bornál üzlet, ott nem olyan feltűnő.
Pálinkát gyengébb minőségű alkohollal 'hamisítanak' - mondjuk egy jó, erős aromájú körte/barack elvisz szép mennyiséget egy silányabb, jellegtelen (és jóval olcsóbb) szilvából vagy törkölyből.
A pálinkát (meg úgy az égetett szeszt általában...) normális esetben vizezik, mert egy normális pálinka lefőzés után nem 50 fokos... ha csak annyi, akkor valami nincs vele rendben (gyenge cefre, utópárlat beleengedése, stb.)
Ami neked fontos, az az, hogy olyan alkoholtartalomra hígították-e, amennyit neked mondtak. Ezt pedig csak szeszfokolóval lehet kideríteni.
Az opálosodás a kozmaolaj-tartalmon és az alkoholfokon múlik. Ha nem kozmaolajos, akkor hiába vizezik akármeddig, nem opálosodik be. Ha kozmaolajos, de nem vizezik 50 alá, akkor szintén nem fog beopálosodni a víztől. Éppen ezért a szeszfokoló elterjedése előtt csak 50-55 fok közötti pálinkával kereskedtek, mert kizárólag ezt a tartományt tudták ellenőrizni úgy-ahogy (összerázással és a buborékok megfigyelésével).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!