Acéltartályos erjesztés után érdemes fahordóban továbbérlelni a vörösbort?
Acéltartályos erjesztés után érdemes fahordóban továbbérlelni a vörösbort?
Baj, ha acéltartályban marad? Azon kívül, hogy gyümölcsös marad az íze. Gondolom a testesség kialakulásához van szükség hordóra. Kérlek akinek van tapasztalata válaszoljon :)
Attól függ, hogy mi a célod. Ha szeretnéd megtartani a borod gyümölcsösségét, hagyd az acélban. Ha szeretnél egy régimódi, érleltebb bort, tedd fahordóba.
DE:
Mindkét esetben nagyon fontos, hogy a bort ne érje levegő. Vagyis a tartály/ hordó TELJESEN teli kell, hogy legyen.
Azonkívül, ha a fahordó mellett döntesz, győződj meg róla, hogy a hordó egészséges. Sok hobbiborász totál elrontja a tökjó borát egy beteg hordóval. Szagolj bele, és ha a legkisebb mértékben is ecetes vagy penészes, dohos szaga van, hanyagold: tönkreteszi a bort.
Egyébként, ha a bor most finom, akkor nincs szükség a fahordós érlelésre. Ha nagyon kesernyés, savas, kellemetlen mértékben összehúzza a szádat, akkor jót fog tenni neki a hordó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!