Miért van az összes házi pálinkának utóíze, a gyáritól eltérően?
mennyire hazi ra gondolsz?
erdelybe eleg jo teljesen hazit ittam, ugy tom ha tul fozod, v megeg attol is lessz neki, vmint szar finomitastol, meghat az alapanyag.
eleg sokat ittam mar, a legjobb szinte csak selymes izt erzel, meg ahogy attmelegit.
a jol elkeszitett hazi 1000x tobbet er a gyari vackoknal, persze ez nem a 2-2500 ft os kategoria. :)
Röviden: az igénytelenség miatt.
A cefrébe belekerül az éretlen meg a rohadt gyümölcs, odakozmálják, nem veszik le a rézelejét, nem hagyják abba időben a főzést...
Sajnos teljesen reális lehetőség, hogy még sosem ittál hibátlan házit. Ideális esetben annak sincs utóíze, de:
A házilag erjesztett, de bérfőzetett pálinkánál általában a cefre a gyenge láncszem. A leggyakoribb és legfőbb baja, hogy rosszul erjesztették, ecetes lett, ettől a pálinka pedig acetátos, ilyenkor tipikus ecetesen karcos, fanyar utóíze van. 1-2 drágább bolti pálinkánál is előfordul ilyen beütés (legutóbb a Hunnium barackjából kóstoltam ilyet), mert sajnos sok vásárló ezt várja az igazi pálinkától. Emellett kissé utópárlatos is lehet, ha a főzető több alkoholt akar kihozni adott cefréből, vagy ha a főzdés így szokta meg.
Amikor a főzés is házilag történik, akkor (a fentieken túl) gyakran magának az üstnek is van egy jellegzetes íze, és itt sokkal gyakoribb az utópárlatosság is, ami ráadásul kiemeli a „fazékízt”.
Egy harmadik eltérés pedig, hogy a házinak (leginkább a házilag főzöttnek) gyakran van több-kevesebb kozmaolajtartalma, a kereskedelminek viszont soha, mert azoknál a leggázabb dolognak számít, ha bármilyen körülmények közt beopálosodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!