A 37,5%-os italmárkák többsége sosem volt 40 fokos...
A legtöbb szabályozott szeszesital-fajtának 37,5% a megengedett legalacsonyabb alkoholtartalma, ez alatt nem lehet vodkának, gyümölcspárlatnak, rumnak, stb. nevezni őket. Kivétel pl. a brandy (min. 36%) és a whisky (min. 40%). Ez alatt csak mezei „szeszes ital” lehet, arra pedig itthon már két éve +50% büntetőadó vonatkozik.
Hogy a legtöbbnél miért 37,5% a minimum, azt nem tudom biztosan, valószínűleg egy olyan hagyományhoz kötődik, amit még a szeszfokoló előtt használtak az alkoholtartalom beállítására, vagy esetleg ez a minimum, ami a téli hidegben sem fagy megy.
A hagyományos orosz vodka pl. 38 fokos volt, adózási okokból kerekítették fel később hivatalosan 40-re. A legtöbb italnak egyáltalán nem 40 fok volt a hagyományos szeszfoka, hanem több vagy kevesebb.
A 38 fokosra beállított vodka a hidrométer előtt volt (valszeg kora 19. század – az info eredetileg az orosz Wikipédiáról származik, a forrás pedig egy 2009-es orosz könyv a vodkáról – Родионов Б. Полугар. Водка, которую мы потеряли. — М.: Зебра Е, 2009). Elég nehezen lázadtak volna fel a parasztok, mikor még azt se tudták, mi az a szeszfok, most arról nem beszélve, hogy akkoriban még ők maguk főzték a vodkát, ami pedig a sekélyes hozzáértésük miatt bőven elég karcos volt ahhoz, hogy ne akarjanak 38 foknál erősebbet.
A 37,5%-os palackozás a alsó- és alsó-középkategóriás italoknál egyébként elég régi dolog, ezek szerint legalább 10-15 éve nem figyeled a címkéket... mikor láttál utoljára 40 fokos hazai vodkát? Vagy egyáltalán, melyik italt butították a közelmúltban 40-ről 37,5-re?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!