Csinált már valaki gabonából alkoholt? Otthon sajátkezűleg?
Első vagyok.
Én annak idején sokszor megcsináltam, mert finom, csak macerás.
Szóval:
3,5 l vizet 1,5 kg cukorral olvadásig kevergetve felforralni. Tűzről levéve beleadunk 2-3 db fahéjat, 1-2 db vaníliadarabkát,, 3 szem szegfűzeget, 3-4 szem szegfűborsot, 2 db héjastul felszeletelt (előtte jól megmosott) és 10 dkg szintén megmosott mazsolát. A fazekat hideg vízbe állítva a szirupot lehűtjük.
Közben egy 5 l-es üveg aljára 1/2 kg rizst szórunk, ráöntjük a kihűlt szirupot, belemorzsolunk 3 dkg friss élesztőt és jól elkeverjük.
Az üveg tetejét celofánnal lekötjük, amit (pl. kötőtűvel) 10-12 helyen megszúrkálunk.
Egy hónapig meleg helyiségben, de nem fűtőtest közelében érleljük.
A 3. hét végén még egyszer jól felkeverjük, majd egy hónap után ahogy a bort szokás, műanyag gumicsővel (gazdabolt) lefejtjük. Majd teaszűrőn át üvegekbe töltjük. Hagyjuk az ízeket 8-10 napig összeérni, utána fogyaszthatjuk.
Egészségetekre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!