Hangzatos magyar elnevezéssel ellátott sokféle "bor" van az áruházak polcain, amelyeken nincs sem ország-, sem tájmegnevezés, csak annyi, hogy az EU-ból származnak. Mi a véleményetek? Láttak az ilyen borok valaha is szőlőt?
A bortörvény elég egyértelműen mocskos sok időre rács mögé küldi azokat, akik nem szőlőből csinálják a bort.
Magyarországon forgalmazott borra csak akkor írhatod rá, hogy magyar bor, ha a magyar szőlőből van, Mo-n készítették el és Mo-n palackozták.
A legtöbb EU-s vagy földrajzi számmal ellátott telephelyű boroknak az a trükkje, hogy külföldről (gyakorta Olaszországból) veszik az ottan (minőségi korlát miatt) forgalomba nem hozott, olcsó bort és azzal javítják a sajátjukat.
Ezzel az eljárással dolgozik egy népi bőrkikészítési szakmával jegyzett pincészet is.
Ettől ezek lehetnek nagyon finom és tiszta borok is.
Fröccsnek, vagy főzéshez ezek jók.
Sajnos ezekben nem ellenőrzött mennyiségben szerepelnek a természetes, borkészítés során engedélyezett anyagok. Ezekre egyesek érzékenyek és gyorsan el kezd fájni a fejük elől, majd másnap tarkóra csúszik a fájdalom.
Szőlő nélkül igazából nem annyira gazdaságos hihető (boltban eladható) bort hamisítani. Persze, van a feketén terjesztett kannástibibazegmiez, de azon érezni is, hogy igazából nem bor, hanem olyan, mint a gazdaságos szőlőlé vodkával, a vörös meg még annál is sokkal rosszabb.
A flakonos márkák – amellett, hogy a legselejtebb szőlőt használják hozzájuk – egyszerűen a legális adalékokkal élnek maximális (vagy időnként az engedélyezettnél nagyobb) mértékben, pl. mustsűrítmény, cukor, borkősav.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!