Citromos vodkát ittam kb este 10 órakor és egész éjszaka rosszul voltam tőle és olyan volt mintha véreset is hánytam volna és egyébként a normál vodkától nincs semmi bajom, a citromos vodkától miért voltam ilyen rosszul?
Egy időben dolgoztam egy állítólag neves magyar cégnek, aki ilyen pancsolt italokat dobott piacra.
A gyártás úgy kezdődött, hogy alkohol (pár ezer liter), fehér por 30 kg, kis sárga por, cukor néhány gramm patikamérlegen mért egyéb + jó sok víz.
Maga a citromos vodka egy vacak ital.
Önmagában kevésbé káros, mint a mezei vodka, mivel olyan 20% körüli az alkohol foka. És az a kevés borkősav sem árt annyit, mint maga a szesz.
Talán sokat ittál. Talán mást is ittál.
Bár ha egyszer tényleg elmesélném mi minden vacak került bele, lehet az alkoholt is megutálnád...
20%-os italt nem címkéznek se vodkának, se ízesített (értsd citromos) vodkának, mivelhogy tilos.
Kiskapunként létezik a „likőrvodkának” keresztelt túlárazott gané (valójában kommersz likőr), de nem erről van itt szó szerintem.
Soha nem volt egységes 37,5-ös EU-standard, mivel az EU szeszesital-fajtánként külön-külön szabja meg a minimum alkoholtartalmat, ezek pedig semmit nem változtak az utóbbi időben, és egyiknél sincs 28%-os minimum. ( [link] ) A „mezei” (besorolhatatlan) szeszes italok persze folyamatosan gyengülnek, dehát azoknak mindig is 15% volt az alsó határa.
A kommerszek azért futnak „ízesített vodkaként”, mert a 2011. novemberi "kommerszadó" alól így lehet kibújni. (Ti. a büntetőadó egyáltalán nem az aromás szeszre, hanem a mezei „szeszes italnak” címkézett italokra vonatkozik, és ennek fényében az ízesített vodkát a „minőségi italok” közé sorolja, akármilyen rossz minőségű is. Ekkor ugyan 37,5 fokon kell őket palackozni, de ez még mindig olcsóbb, mint pl. 30%-os után +50% jövedékit fizetni.
Előfordulnak szabálytalan címkék (igaz egy kezemen meg tudom számolni, hányat láttam eddig), de ettől még a citromos vodka normális esetben nem egy 20%-os ital.
Nagyon sok mellébeszélés van itt kéremszépen. Szabványokról, meg minden másról.
A lényeg az lenne, hogy ne igyál meg minden szart, amit felcímkéznek neked.
Mert arról egyetlen gyártó, egyetlen reklám, és egyetlen - rajtam kívüli - hozzászóló nem mesél, hogy mi minden szart kevertünk bele ezekbe az italokba. Lehet, hogy a tisztelt válaszadók vodkaügyi szakértők szeszfokban meg egyebekben.
De sehol nem fogják neked elmesélni, hogy a vodka attól jó, hogy te magad kevered ki. Mert semleges íze van.
Adhatsz hozzá akármit, paradicsomlevet, narancslevet, saját készítésű gyümölcskoktélt, csak azt ne hagyd, hogy mindenféle porokkal előre ízesítsék neked.
A kérdésed erről szólt, ugyan más vetületben. Én meg elmeséltem korábban, hogy ez hogyan készült. Vesd össze a dolgokat.
Még egy titkos dolog. A vodka magában is drága, ha elhitetik veled, hogy ez a legmenőbb ital. Marketingesek százai dolgoznak azon, hogy az egyik vackot kiemeljék a másik közül. Autót kapnak, és havi milliós fizetést cserébe.
Közben a termék a legkevésbé fontos.
De hogy azért fizess, mert akármi, mondjuk papaja vagy citrom ízű vodkát iszol... NE haragudj, ez nagyon nem stílusos. Nincs otthon egy darab citrom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!