Mit jelent a Tokaji aszunál, hogy pl 5 puttonyos?
Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordó borban (3,4,5,6 puttonyos...
A Tokaji Aszú jelzője lehet, azaz az aszúbor minőségét a puttonyszám határozza meg. Minél magasabb a puttonyszám, ami 3, 4, 5, vagy 6 lehet, jellemzően annál magasabb minőséggel és nagyobb édességgel rendelkezik. A puttonyszám azt mutatja meg, hogy 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó „puttonyból” hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz, ami hagyományosan 136 l.
A mai szabályozás szerint az a tokaji aszú minősül háromputtonyosnak, amelynek minimális természetes cukortartalma minimum 60 gramm/liter. A négyputtonyosnak legalább 90 gramm/liter, az ötputtonyosnak 120 gramm/liter, a hatputtonyosnak pedig 150 gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie. A címkén feltüntetett puttonyszámot tehát ma már a bor cukor-, illetve cukormentes szárazanyag-tartalma alapján határozzák meg.
Ezek mind igazak, de amikor még Tokajban tanultam a tanárom azt is mondta, hogy nem létezik 3 éves 6 puttonyos aszú...
Ahány puttonyos az aszú annyi évig kell pihennie, vagyis 2006-os a legfiatalabb 6 puttonyos aszú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!