Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Szerintetek a bolr álrtalmas...

Fanni1200 kérdése:

Szerintetek a bolr álrtalmas az eberi szívre? Mert nekem azt mondták

Figyelt kérdés

#f66ab6e0
2013. aug. 25. 19:26
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Bor? a vörösbor nem,napi egy pohárral,de sztem a többi sem,ha nem kannás.Az alkohollal van a probléma,nem önmagában a borral.Ha sok alkoholt iszol,az káros.
2013. aug. 25. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A vörösbor kis mennyiségben jót tesz a vérkeringésnek, és segít helyrekalapálni a vérnyomásgondokat. De nyilván, ahogy az előttem író kolléga írta, ez csak akkor igaz, ha nem kannás. Szóval csak minőség és mennyiség függvénye.
2013. aug. 25. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Mertektelenul minden karos,de esszel,mertekkel fogyasztva semmi sem az. Se a kave,se a bor. Csak tudni kell,hol a hatar. Ami kis.mertekben gyogyszer,nagy mertekben lehet mereg.:)
2013. aug. 25. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
38%

Az alkohol kis és nagy mértékben is egyaránt méreg marad, ezt jó, ha mindenki tudja.


A normális, szőlőből készült boroknak egyébként tényleg vannak gyógyhatásaik is, amik kis mennyiségben nyilván dominánsabbak az alkohol káros hatásainál, tehát ezért érdemes rendszeresen mértékkel fogyasztani, de az hazugság, hogy egyáltalán nincs benne semmi káros. Olyan ez, mint a gyógyszereknél a mellékhatás.


De az is igaz, hogy ha valaki egészséges életmód címszó alatt minden nap iszik egy kis bort, mellé pedig kenyeret eszik virslivel, akkor adott a szarnak egy pofont, ez így nem egészség.

2013. aug. 26. 01:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim válasza:
46%

(Vulpes "Scepticus" Optimus Praetor Fető Pí Sándor [Baksai-Róka Béla] megbízásából)


A kérdésre az alapvető válasz az, hogy: NEM! - Feltéve..., feltéve, hogy a bor:

1. ETILALKOHOL alapú,

2. JÓ MINŐSÉGŰ, és

3. VÖRÖS


Egy amúgy nagyjából egészséges, felnőtt ember számára az ilyen "paraméterekkel" rendelkező borból legfeljebb napi 3-3.5 deciliter (nem több!) elfogyasztása

(étkezés(ek)hez mellékelve, tehát nem benyakalva!) ELENGEDHETETLEN, ha az illetőnek szándékában áll GYÓGYSZEREK NÉLKÜL kivédeni a szív- és érrendszeri panaszokat!


U.i.: Ha amúgy nagyjából egészséges, felnőtt ember vagy, nyugodtan elfogyaszthatod a virslit kenyérrel is egy kis pohár bor "mellé", de ha módod van rá, értelmesebb úgy lebonyolítani az ilyen "aktust", hogy iszol hozzá (a virslihez kenyérrel) legfeljebb 1 (azaz egy) üveg (fél liter), JÓ MINŐSÉGŰ sört, és UTÁNA még legördítesz egy KIS POHÁRNYI (max. fél, egy deci) vörösbort is!

Hidd el, nem fog fájni..., csak HASZNÁLNI fog!

2013. aug. 28. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

Kb stimmel minden amit leírtál, csak a virsli és a kenyér nem. Írhattam volna más szemét kaját is, de a lényeg, hogy az egyszerű szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek senkinek nem tesznek jót hosszútávon. Még egy egészséges embernek sem. Belehalni persze nem fog senki, csak egy rakás modern betegség kerülhető el nélkülük.


A lényeg: ha megvan az egészséges életmód, akkor mehet még mellé vörösbor, megelőzés céljából. A legjobb a száraz.

2013. aug. 28. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim válasza:
68%

Igazán nem vitaképpen - mármint: a virsli mustárral, üveg serrel és pohárka veresborral versus az előbbi "leosztást" (általában a zsírban gazdag étrendet) nem kultiválók, vagy azt eleve elvetők közötti vitaképpen, de..., de tudvalévő. hogy az alkoholnak ZSÍRLEBONTÓ ("feldaraboló", szétoszlató) hatása is van!


Wikipédia idézet következik, innen: [link]

"Ha megfelelően kis mennyiségben isszuk, akkor tapasztalhatjuk meg az alkohol egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait. Kimutatható ugyanis, hogy az alkohol KÉPES MEGEMELNI a vérben tartózkodó HDL-koleszterin (az ún. "jó" koleszterin) szintjét, amely jótékony hatású az erekre nézve, tisztítja azok falait és ezáltal csökkenti az érelmeszesedés és a trombózis kialakulásának kockázatát is. Mindezen túl fokozza a vérkeringést, valamint segíti a gyomorban a lipidek megemésztődését azáltal, hogy emulgeálja (finoman szétoszlatja - Fető Pí Sándor) azokat. A vörösbor magasabb vastartalma a vérképzésre is jótékonyan hat, ezzel sokat segítve azokon, akik vérszegénységben küzdenek. Képes kitágítani a bőrben elhelyezkedő hajszálereket, csökkentve a ezáltal testhőmérsékletet, és nem utolsó sorban növeli az étvágyat. Azonban ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, az irritálni fogja a gyomor falát, amely akár gyulladások kialakulásához is vezethet." – idézet vége.


A mi esetünkben azonban NEM ESZEMENT ALKOHOLIZÁLÁSRÓL, hanem TUDATOS ALKOHOLFOGYASZTÁSRÓL van szó!


Az egyik legfőbb ellenérv az alkohol ellen (tehát a vörösbor ellen is...), hogy amikor alkohol kerül a szervezetbe, akkor a máj a "normális" zsírbontás helyett rááll az alkohol elbontására (méregtelenítésbe kezd), amihez igen sok oxigénre van szüksége. Csakhogy..., csakhogy a virsli és kenyér elfogyasztásával (általában a bőséges zsiradéktartalmú [káros koleszterinben gazdag] ételek fogyasztásával) egyidőben végzett alkohol "bevitelkor" a szeszek (a ser + a veresbor) a gyomorba kerülve még AZ ELŐTT "megdolgozzák" a káros zsiradékokat, mielőtt a szesztől való "megszabadító

méregtelenítés" úgy igazán beindulna a májban... Merthogy ismétlem: a mi esetünkben NEM ESZEMENT ALKOHOLIZÁLÁSRÓL, hanem KORLÁTOK KÖZÖTT VÉGZETT, TUDATOS ALKOHOLFOGYASZTÁSRÓL van szó.


A zsír-"gyűlölők" legfőbb ellensége a "magyaros" (zsíradékban gazdag) ételekben lévő, ú.n. LDL-koleszterin!


Még két idézet, először innen: [link]

"Az ún. "rossz" koleszterin. Emelkedett értéke esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Szintjét elsősorban a koleszterin-szegény táplálkozással, valamint gyógyszeres kezeléssel lehet csökkenteni.",

aztán innen: [link]

"...az LDL koleszterin káros, az érelmeszesedés fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védőkoleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterin részecskék eltávolításához a véráramból." – idézet vége.


A vörösbor azonban megnöveli a vérben lévő HDL-, azaz "jó" koleszterin szintjét, és ezáltal csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. Ezzel párhuzamosan pedig gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját és az érfalakon való lerakódását, valamint a vérlemezkék összecsapódását.


De tudható az is, hogy a vörösbornak közvetve és közvetlenül is van ANTIOXIDÁNS (akár rák-megelőző!) hatása is!


Újabb idézet, éspedig innen: [link]

"Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, így elősegítve a generalizált atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának megakadályozását. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is." – idézet vége.


Vagyis tehát: akár a C-, és/vagy E-vitaminban gazdag gyümölcsök és/vagy főzelékek fogyasztásával EGYIDŐBEN is érdemes egy kevéske veresbort inni!...


Összefoglalva:

Én itt most nyilván NEM az alkohol agyondicsőítését vállaltam magamra, mindössze arra igyekeztem rámutatni, hogy a bősz alkoholellenesek gyakorta szemellenzőt viselnek, és leginkább ki akarják hajítani a fürdővízzel együtt a gyerököt is!... Vagyis még a MÉRTÉKKEL "kivitelezett" alkoholfogyasztást is üldözendőnek gondolják... És ebben - szerintem - az orvosok egy része is ludas! Leginkább a belgyógyászok és a háziorvosok (akik általában belgyógyászok) tehetnek erről. Mire gondolok? A háziorvosok ÜZLETI ALAPÚ szerződésben vannak a gyógyszerkereskedőkkel! Vagyis ANYAGILAG ÉRDEKELVE VANNAK a szív- és érrendszeri, illetve egyéb élettani problémák elleni (ki tudja, milyen - akár a mértékkel fogyasztott vörösbornál is kockázatosabb[!] mellékhatásokat generáló - patikaszerek ajánlgatásában és receptként történő felírásában! Mert hát ki hallott már olyat, hogy egy kórházi gasztroenterológus vagy éppen egy háziorvos, a vörösbor mértékletes fogyasztását ajánlotta volna egy a káros koleszterinszintjében a kockázati értékhez közelítő paraméterekkel bíró páciensének?!... Inkább felírja neki a Decholest-et/Torvalipin-t, és/vagy az Astrix-et, vagy a hasonló, MESTERSÉGES „tákolmányokat”...

2013. aug. 29. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim válasza:
Épp ellenkezőleg: mértékkel fogyasztva kifejezetten jót tesz!
2013. aug. 31. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Kuplung30 válasza:
Tyhu hozzá szólni már nem tudok mert mindent le írtak az előttem szólók! 1 pohárral még az orvos is ajánlja!
2013. szept. 1. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!