A guinness ír sörben miért van egy műanyag labda, ami oda-vissza pattog a belsejében?
A Guinness sört különlegesen kell csapolni ahhoz, hogy pezsgés és krémes hab legyen a tetején. Ezt három állású sörcsappal tudják elérni. Ahhoz, hogy azonos hatást elérjék a dobozban, sokat kellett várni. 1988ban jött az ötlet. Megtöltik sörrel a dobozt, majd egy műanyag lukas labdát tesznek bele. Rátöltenek folyékony nitrogént, majd lezárják a dobozt. Amikor a nitrogén elpárolog és gázzá alakul. Ilyenkor a labdába beszivárog. Mikor a nyomást felnyitják, a nyomás változás azonnal kiszorítja a golyóból a benne lévő sört és a nitrogént, amitől a labda forogni kezd és felkavarja a sört. A nitrogén a széndioxidnál sokkal finomabb és kisebb buborékokat képez, amitől krémes lesz a hab.
Gyártás során több módszerrel is ellenőrizik, hogy a labda jó helyen van-e a dobozban, megfelelő-e benne a nyomás. A selejteket kukázzák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!