Korte cefrét szeretnék késziteni. Egy hordóba csak egy alkalommal rakhatok kortét, és aztán már nem rakhatok hozzá hogy ha forr? Vagy lehet akar tobszor is? Mondjuk mindig egy keveset ami lehullik a fáról?
...és így lett a sz*r házipálinka, amit áhitattal iszik a fél ország.
Minél rövidebb idő alatt kiejreszted, egyszerre, aztán viszed lefőzni. Különben ecetes undormány lesz, amit aztán persze mindenkinek dicsérgetnie kell, hogy igazijóházipálinka ilyetboltbannemkapni.
Azért baj, mert kár elkezdeni az erjesztést, ha még nincs meg a teljes adag. Minden cefre hajlamos az ecetesedésre, ami rosszabb dolog a túlérett gyümölcsnél. Ha erjedés közben nyitogatod, újat pakolsz bele (ezzel elnyújtva az erjedési időt), akkor többé-kevésbé ecetes lesz a cefre, és ez okozza a tipikus fintorgós házipálinka-jelleget (na meg a cefrebűzt), amit ugyan egyesek kötelezőnek tartanak, de ettől még kontár hiba.
Hiába szeded le pont hibátlanul éretten a gyümölcsöt, ha utána meg folyamatosan pakolod őket egymásra erjedés közben. A legfontosabb az, hogy egy adag egyszerre erjedjen, akkor is, ha emiatt a gyümölcs egy része kicsit túlérett lesz (csak ne rohadjon).
Egyszerű a megoldás, sok kicsi sokra megy. Nekem is "kicsi" 80 literes hordóim vannak, pont e miatt!!! Inkább a 2-3-4 liter jó pálinkákat öntöm egybe!!! Egyébként egy pár napot lehet húzni a körténél (meg az olyan gyümölcsöknél amik jól tűrik a tárolást), le kell szedni szépen, és még akár egy hétig is el lehet tárolni a pincében hűvösben, úgy hogy friss maradjon... egy hét alatt pedig a fán is sok beérik.
Ahogy Phoney is mondta, ha elkezded a cefrézést, akkor az a legjobb ha egyszer csinálod. Bár, csak ha nagyon muszáj akkor még itt is lehet nyerni 2, max 3 napot ha hidegben (10°C körül) tárolod, de többet nem nagyon, és ezt is csak a legelején!!! Viszont ezzel megint nő a kockázat, mivel az erjedés így kevésbé indul meg, de ha berohad akkor kuka az egész!!!
Hát... Te ismered a fádat/fáidat, hogy mennyit teremnek "egyszerre". Ez az időtartam ugye ahogy az előbb írtam, akár lehet egy hét is, de ez gyümölcsfüggő.
Én azt javasolnám hogy szerezz be több kisebb hordót. 30-120 literesek között válogass. Az egyszerre feldolgozható gyümölcs mennyiségéhez igazítsd. Illetve szerintem praktikus ha közel van az űrméret a főző űrméretéhez, de ez csak az én véleményem. Jah, és persze a későbbi mozgatás céljából sem mindegy hogy mekkorák a hordók. A 80l-es teli hordó mozgatása is már komoly feladat!!!
Nem kell sok hordó, persze ez a gyümölcsmennyiségtől függ. Ugyanis ha jól kezeled a cefrét, megfelelő élesztőkkel oltod akkor akár 2 hetente lehet főzni, tehát amíg az egyik adag érik addig a másikat már lehet főzni, aztán már lehet is az üres hordót újra megtölteni.
Hogyha "nagyon kis" mennyiségeket tudsz csak egyszerre cefrézni akkor is jobb kisebb hordóban tárolni. Ha nem jön össze egy üstre való adag akkor a megérett cefrét savazással, és minél hűvösebb helyen való tartással lehet még tartani egy ideig... olvass utána...
Ha ha otthon kisüsti lepárlással dolgozol majd és egyszerre csak egy, két adagot tudsz majd lefőzni, akkor ajánlom hogy beszerezz egy saválló hordót is. Az legyen akkora méretű mint a főző. Így összegyűjtheted az első lepárlásokból a párlatot, majd ha összejön egy teli üstre akkor jöhet a második lepárlás.
Remélem segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!