Almaborra van valakinek SZEMÉLYESEN kipróbált és bevált receptje?
Tíz éve készítek almabort, és pálinkát is főzök belőle. Az almával egy baj van, a magas pektin tartalom miatt elég rossz a kihozatala (a cukor/alkohol arány) ezen lehet segíteni amiláz enzim hozzáadásával. (sima emésztést javító gyógyszerre gondolj amit recept nélkül is adnak). Nagyon apróra kell darabolni erjesztés előtt, esetleg ledarálni.
Ha dupla mennyiségű almából csinálod azzal nem rontasz el semmit, csak esetleg kiforratlan cukor marad a borodban. Jó ízű lesz, csak nem alakul alkohollá az összes beletett cukor.
Írok szívesen privátban is, ha tudok még segíteni.
Ha egyáltalán nem adsz cukrot, akkor 6% körüli alkoholtartalmat tud az érett alma cukortartalma, és úgy igen könnyen romlik az almabor. 1 liter léhez adj hozzá 12-14 dkg cukrot, és akkor már elég lesz 11%-hoz.
A pektinbontás nem biztos, hogy jó ötlet gyümölcsbornál, mert attól nagyobb mennyiségű metanol keletkezhet. Jó lesz helyette az a kevés kristálycukor: az ízben nem tesz különbséget, hogy honnan van, csak az, hogy mennyi van belőle. (A rossz pálinka se a hozzáadott cukor miatt szokott büdös/stb. lenni, hanem általában az cukrozza agyon, aki eleve nem ért igazán a cefrézéshez, főzéshez.)
Az 1 kg alma – 1 kg cukor receptje pedig csak arról szól, hogyan legyen minél kevesebb almából minél több szesz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!