Viszonylag kevés pénzből milyen sok és/vagy ütős piát lehet beszerezni?
A krumpliból a keményítő tartalmat használják fel. Ezért kell hozzá a maláta és az élesztő. Az egész trutyit azután egy nagyobb edénybe teszik legjobb egy nagy befőző pléh fazék, annak a közepére tesznek egy dreifuszt (háromláb) arra egy kisseb fazekat, a dreifusz azért kell hogy a fazekat ne melegítse a tüzhely. A befőző fazék tetejét egy lavorral zárják le, a peremét letapasztják tésztával (liszt + víz), hogy az értékes gőzök ☻ kárba ne vesszenek, a lavorba hideg vizet tesznek (ez helyetesíti a hűtő csöveket) és a lavor alján kondenzál a pára csepfolyósá és lecsepeg a dreifuszon lévő edénybe. Ez az ún. Lavorica. Egyenes út a fehér bot megszerzésére és a leszázalékolásra. Ezért legalább még egyszer le szokták párolni ugynabban a "készülékben".
Egyébként kegyetlenül büdös, kesernyés, zavaros, bódító lé. Ruszinok, ukránok szamohonkának hívják, szlovákok, csehek, lengyelek népi itala, ők Lavorovicának nevezik.
Nem ajánlom kipróbálni, MÉRGEZő!
"mustafa33"
Azért lehet ezt a lepárlást kicsit kulturáltabb eszközökkel is végrehajtani.
Egy semleges ízű, vodkára hasonlító, metanol mentes lepárlási terméket kapsz a végén.
Az iparilag előállított szeszek 50-60 %-a burgonyából készül.
A szesziparban nem igazán használnak burgonyát, mert az csak tisztaszesznek való, arra meg ott a sokkal olcsóbb és nagyobb cukortartalmú a cukorrépamelasz, amiből az európai tisztaszesz mindig is készült. Az ismert vodkamárkák is mind gabonából vannak, mert többet ad, könnyebb feldolgozni, jobb az íze is.
A győri szeszgyár pl. beismerten inkább külföldről hozat be melaszt, ha itthon nincs elég, mint hogy mást vegyen helyette.
Mustafa: bármiből lehet veszélyes szemetet főzni. A rossz whiskyt és rumot pl. annak idején „vegyi fegyverként” használták az indiánok ellen, és elég hatásosan.
Meg aztán krumpliból is létezik aranyérmes vodka.
Kicsit félreértettétek a leírásom szándékát. Arra írta, amit a finnekről írt valaki. perszehogy lehet finomab eljárásal is. Csináltam már laborban is üveg szerszámal. Ezt a lavoros eljárást a mai szemmel nézve elmaradt favágó flavakban alkalmazták. Nem volt nekik rézcsövük meg kukta fazekuk. Sem szilvájuk vagy somjuk. de lavor volt, élesztő volt, krumpli volt. Ez az 1950-es évek és előtte. A Morvaországi Vlčnovban van a Népi pálikafőzdék múzeuma, ott láthatók ilyenek. (Vlčnov, Trencséntől nyugatra 25 km Uherské Hradiště irányában). Kaukázusban ittam valami hasonlót az oszéteknél, gondolom hasonlóan is csinálják.
A vodka pedig gabonából van, de csak a jobbik (Psenyicsnaja vodka, Moskowskaya, Stolichnaya, Wyborowa...), a proli vodka bizonyhogy krumpli és nemcsak oroszhonban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!