Amikor a bort kitöltik a pohárba, megszagolják. De miért löttyintik meg kicsit? (Megforgatják a pohárban)
Hogy jobban párologjon belőle az áromá, meg mert így dívik.
- egyéb hülye kérdés -
Nem tudom, miért kell a párolgást lepontozni, a viszkozitást máshogy is meg lehet nézni, ahhoz elég egy tized másodpercre a pohár falára löttyinteni a bort.
Magának a forgatásnak az a lényege, hogy nagyobb felületű bort kapsz, ha forgatod, így jobban párolog, a borospohár alakja pedig bezárja az illatagyagokat, így koncentrálódnak a pohár öblös részében, és jobban érezhető, analizálható.
Ha már a viszkozitásnál tartunk, a szoknyát /gallért/ pálinkáknál szokták így nézni. A bornál, a forgatás után lecsurgó bort, és a "templom ablak" jelenséget szokás megfigyelni, és inkább fehér boroknál.
De ehhez egy megbillentés is elég, a forgatás a szaglás miatt van.
Ha már itt tartunk, a megbillentésnél pedig a fénytörést nézik, klasszikusan egy gyertya előtt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!