At olcsó piáktól tényleg rosszul lehet az ember, a drágáktól meg nem?
Másnaposságra gondolok,. Ezt mondja haverom, ha vbalmai olcsó házipáleszből iszol be, másnap ne csodálkozz ha rosszul vagy, de ha minőségiből, uigyan annyi mennyiséget, másnap nem leszel rosszul.
Ez igaz?
Van benne igazság, mert egy szakértelem nélkül készített pálinkában sok minden van, amitől rosszul lehet az ember. Ide tartoznak a rosszul cefrézett (ecetes, büdös cefre) és a rosszul elválasztott („csak a rézelejét veszem el”, illetve „addig engedem, amíg van benne szesz”) pálinkák, amikben leginkább az acetonszag és az utópárlat fazékíze versenyeznek. Egy rossz házipálinka sokkal ártalmasabb, mint pl. a teszkós kommersz körte, ugyanis az tisztább szeszből van.
Azt is tudni kell, hogy a kereskedelmi gyümölcspárlatokban (így a pálinkában is) különösen sok metanolt engedélyeznek, hektoliterenként 1000-1500 grammot gyümölcstől függően (a brandyben pl. csak 200, a vodkában pedig 5 g/hl lehet!). Egy pálinka metanoltartalma tehát akár 1,5% is lehet.
Egy hibátlan pálinkában viszont igen kevés metanol van (a díjnyertes otthonfőzők néha elviszik beméretni, tőlük tudom).
Másnaposnak lenni egyébként bármilyen minőségű italtól lehet, mert első körben az etanol okozza, de tény, hogy második körben még sokat lehet rajta rontani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!