A somersby cider az sor vagy bor? . A legtobb degeneralt szerint sor, pedig ra van irva h bor, de akkor most mi?
Somersby az sz@r... konkrétan :)
Nem sör, nem bor, sz@r... :)
Egyébként cider lenne, de az előttem szólóhoz csatlakozom, és inkább amolyan kamu olcsó cidernek mondanám...
"Bár a cider hazánkban még viszonylag ritkán tűnik fel az asztalokon, a skandináv országokban, Nagy Britanniában, Franciaországban is hatalmas népszerűségnek örvend. A különböző almafajtákból és változó alkoholtartalommal készülő ciderek története régre nyúlik: a cider héber eredetű, a shekar (erős, erjesztett ital) szóra vezethető vissza, amely a normann hódítások révén a 9. században terjedt el, először a szigetországban. A nedű közismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Oxford English Dictionary 1315. évi kiadásában már “cider” szócikk is szerepel." - www.trademagazin.hu
Másrészt én jó pár évet töltöttem el a finneknél és állíthatom mindenkinek, hogy az ő ciderük az pontosan olyan mint a somersby. Sok cider van a piacon, de szerintem ez van legközelebb a "valódi" skandináv ciderhez. Amúgy meg mindenki igya azt, ami neki jó és kész :)
Hogy a finnek mit isznak, az lényegtelen, mivel egyrészt náluk tökre nem hagyományos ital a cider (gyakorlatilag minden finn cidert gyümölcskoncentrátumból erjesztenek és a legtöbb ízesített), aztán mi magyarok meg pl. raklapszám vedeljük a Fütyülős szeszes italt, amire többségben azt hisszük, pálinka, osz' nem is hasonlít rá.
Az a szakmában nem kérdés, hogy a Somersby nem hagyományos cider.
szerintem ez nem is vitatéma... 15% almalét tartalmaz, ne vicceljünk már, mintha egy üveg borban 15% szőlő lenne... nem azt hívják kannás vagy tablettás bornak?
Na ugyanezen logika szerint a Somersby is kannás vagy tablettás cider, nagyon helyesen
A cider egész egyszerűen almabort jelent az EU-jogban, ez a hivatalos fordítása is.
A Somersby és hasonló pancsok pedig azért címkézhetők „almabornak”, mert egyes országokban akár 25% gyümölcstartalommal is szabad almabort gyártani (Magyarországon 50%), ízesíteni pedig nagyjából mindenhol szabad őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!