A jagermeister és az unicum ténylegesen mennyi gyógynövényt tartalmaz, és valóban gyógyító hatású?
Az emésztést valószínűleg segítik, érdemi gyógyhatásuk nincs.
Ha lényeges mennyiségű gyógynövénykivonat volna bennük, akkor hideg víztől opálosodnának (mint a valódi abszint), ugyanis minden illóolaj hidrofób, nem csak az ánizsé.
Az Unicumban pl szerintem az a művészet, hogy az (állítólag) 40+ gyógynövény ízét sikerül alkohol+cukor+karamell+keserűség(+citromsav?) szintjére redukálni, merthogy mást nem nagyon érezni benne:)
3-4 növényből az Unicumnál sokkal érdekesebb ízű házi keserűt lehet csinálni. A Jäger valamivel összetettebb, de szerintem 6-7 fűszer megfelelő arányával azt is tökéletesen lehetne utánozni.
Én arra tippelek, hogy kis mennyiségben beleszórják azt a 40+ félét is, hogy rá lehessen írni (ettől nem kerül többe az előállítás).
Előttem szóló: A keserűség az unikumban a gyógynvények miatt van.
A keserűanyagoknak nevezett hatóanyagcsoportnak elégé keserű íze van. Ezek a hatóanyagok gyomorarősítő, emésztésserkentő hatásúak.
(Kémiailag - az illóolajokhoz hasonlóan - nagyon változatos szerkezetűek.Közös jellemzőjük a keserű íz. Jellemzően vízoldékonyak.A nyelv hátsó részén elhelyezkedő, a keserű ízre érzékeny ízlelőbimbókon keresztül hat elsősorban a bolygóidegre, fokozva ezáltal a nyálelválasztást, valamint a gyomor sósav- és pepszintermelését.Másodsorban reflexes és hormonális úton is hat, elősegítve ezáltal a hasnyál- és epetermelést, és -ürítést. Az intenzív íz ingerületbe hozza a kórosan csökkent ingerlékenységű receptorokat. Az így beindított mechanizmus során javul az étvágy, az emésztés és a felszívódás. Mivel a serkentő hatás a hasnyálmirigyet is érinti és a belső elválasztású funkciókra (inzulintermelés) is kiterjed ezért - különösen a II. típusú - cukorbetegségek esetén a diabétesz kiegészítő terápiájára is használható.Gyomor- és nyombélfekély esetén a keserűanyagok használata ellenjavallt. Mivel a hatásért kimondottan a keserű íz a felelős, ezért a (jellemzően vizes illetve alkoholos) kivonatot édesíteni nem szabad.Használatuk során a legkedvezőbb hatásukat az egyes (különösen a reggeli) étkezések előtt kb. 30 perccel fogyasztva fejtik ki. Keserűanyagokat tartalmazó gyógynövények:
Fehér ürömfű (Artemisia absinthium L.)
Ezerjófű (Centaurium erythraea Rafn.)
Benedekfű (Cnicus benedictus L.)
Tárnics (Gentiana lutea L.)
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale Web.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!