Idén tavasszal BODZA bort tervezek csinálni adnátok tanácsot hogy hogy kezdjem el ill. hogy csináljam meg?
A bodza, olyan gyógyhatású anyagokat tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Rendkívül gazdag C- és A- vitaminban. A gyógyászatban többnyire immunrendszererősítőként és lázcsillapítóként használják, de meghűléses megbetegedésekre is kiválóan alkalmas.
Az aki a bodzateát vagy üdítőt kevésbé szereti, bodzabort is készíthet, melynek legalább olyan pozitív hatásai vannak.
A Bodzabor
Elkészítéséhez 6 - 8 friss vagy szárított bodzavirágzat, 6 liter víz, 1 kg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 evőkanál kristálycukor karamellnek és 100 ml borecet szükséges.
A bodzavirágot egy nagy uborkás üvegbe tesszük. A cukrot a vízben teljesen feloldjuk és a bodzavirágra öntjük. Az üveget tiszta szalvétával lekötjük, ráteszünk egy tányért és 48 órán át szobahőmérsékleten tartjuk, közben naponta 3 - 4 alkalommal fakanállal felkavarjuk. Ezután a folyadékot gézen átszűrjük és hozzáadjuk a 2 evőkanál cukorból készült, a 3 evőkanál vízzel feloldott karamellt, és alaposan összevegyítjük, végül hozzáadjuk az borecetet is. Literes üvegekbe töltjük, új parafadugóval lezárjuk és hidegben tartjuk. A dugókat kívülről egy réteg viasszal légmentesítjük.
A bodzaborhoz hasonlóan, a meggybor elkészítése is roppant egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!