Csináltatok már mézsört?
most csinálok először, receptem van és tippeket várok :D
köszi előre is
Bocsi, valaki már kérdezte tőlem mailben, és nem olyan sűrűn szoktak az emberek eziránt érdeklődni :D
Ebben leírtam mindent.
Hagyományos mézsőrhöz nem kell cukor. Szerintem a magyaroknál szinte vallássá vált, hogy mindent csak hozzáadott cukorral erjesztünk...nem vágom miért kell mindent pancsolni...
Egyébként pont azon a napon akartam kiírni ezt a kérdést, mikor te is:) Tapasztalatom összesen annyi van, hogy az egyszerű, főzetlen vizes méz (az inkább mézbor) is megerjed, és emlékeim szerint finom volt.
Egy másik főváltozat, mikor búzadarát is főzünk a mézes vízbe (ehhez még nem találtam receptet), ettől még közelebb kerül a sörhöz. Ha tudsz angolul, akkor az angol wikin ("Mead" cikk) van egy régi, erősen fűszeres recept, ha nem, akkor majd úgyis lefordítom, amint ráérek.
Nekem közben sikerült megcsinálnom :D
Nagyon finom lett. Új kedvenc :D:D
hello! 12 liter víz, másfél kiló méz, 0.7 kg cukor, 2-3citrom, 2 alma, 2narancs,egy kevés gyömbér, szegfűszeg, egy kevés fahéj (egybe)
felforralod a vizet, beleöntöd a cukrot meg a mézet jól elkevered közben kikapcsolod a gázt
bele a gyümölcsöket fűszereket. mikor kézmelegre hül egy hideg pirítóst megkensz élesztővel, és a a lé tetejére helyezed az élesztővel lefelé. így hagyod egy napig. utána leszűröd és palackozod. NE töltsd teljesen tele hagyj ki vagy fél liternyit a gázoknak, és minden reggel és este ereszd ki. egy hét kell neki az érésre. ha lehűtöd megállítod a folyamatot.
Majd írd ide hogy hogy sikerült :) És ne add tovább csak max a szűk baráti körödnek :) ha valaki finomat akar főzni, járjon utána mint mi :)
sok sikert ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!