Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Honnan tudhatom meg, hogy...

6cronru kérdése:

Honnan tudhatom meg, hogy milyen midöségü az az ital amit venni szeretnék?

Figyelt kérdés
Persze felbontás előtt. Pl: balatoni merlottbol is van egy csomó fajta. Azt tudom hogy a borokat évjárat szerint meg Száraz, félédes, édes, rosé közé sorolják. De én nem erre vagyok kíváncsi. Egy fajta italbol is vab pancsolt meg minőségi, és melyik a minőségi?
2010. nov. 10. 13:11
 1/3 anonim ***** válasza:

Jó kérdés, tényleg sok függ attól, hogy milyen év volt, így hiába pincészetek, meg fajták, lehet sokféle.

Ha otthon akarsz lenni a minőségiek terén, naprakésznek kell lenned, bor katalógusokban, magazinokban tájékozódni arról, mit érdemes megvenni. Ezekben a szaklapokban független sommelierek tesztelnek.


Nagyobb boltokban, ahol bőséges a választék, az ár is nagyon jó mértékadó lehet, mert ilyen helyeken általában kiegyenlítettebb az ár/érték arány. Ha vörösborról beszélünk, szerintem kb. 4-5000 ft az a határ, ami fölött már ritkábban csalódsz.


Erre a problémára találta ki a Sauska pincészet (Villányi borvidék), hogy az évente rendesen piacra kerülő cuvee borukat prim számokkal látják el.

Minél jobb volt az időjárás, és így minél jobban sikerült egy jó házasítást eltalálni, annál kisebb ez a szám.

Eddig 5-ös a legkisebb, de már a 7-es is nagyon tuti.

2010. nov. 10. 13:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 komasa ***** válasza:
26%
A minőség az egy érdekes dolog. Egy volt tanárom, aki minőségmenedzsmentet tanított, valahogy úgy fogalmazta meg, hogy a minőségi az, ami megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek. Ez nem egy hülye válasz akar lenni, hanem arra akarok kilyukadni, hogy milyen követelményeket támasztasz vele szembe, milyen az ízlésed. Az első válaszoló említette a sauska prím számokkal jelölt borait, az lehet, hogy számodra nem minőségi, mert azt várod el tőle, hogy finom legyen, de nem felel meg az ízlésednek.
2010. nov. 10. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Phoney ***** válasza:

Én már sok mindent megkóstoltam (a legtöbb mindent nem 1 pohárral), és azt kell mondanom, ételnél-italnál is létezik objektív minőség.

Ha egy alkoholt nem szeretek, akkor is tudok olyan kritikát mondani róla, hogy "igen, ez nagyon komoly, de nem az esetem", vagy "kérem ez bizony takony". Persze ehhez kell bizonyos érdeklődés és fejlődőképesség az ízlelés terén.


Boroknál valóban a pincészet a legmeghatározóbb, de szinte minden italról elmondható, hogy X gyártó ritkán gyárt minőséget és pancsot egyszerre, legalábbis azonos kategóriákban.

A Zwack például palackoz komoly pálinkát (nem annyira értek hozzá, lehet hogy nem olyan jók), meg víz-finomszesz pancsolat is, de azért adott kategóriákban szerintem kb. hasonlót nyújt.


Szóval a minőségesdi leginkább tapasztalat és utánajárás kérdése.

2010. nov. 10. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!