Borban vannak káros vegyületek vagy anyagok? (Alkoholt most ne nézzük)
Mivel "káros anyagot" csak káros dózisban lehet értelmezni, így nincsenek, legalábbis a tudomány jelen állása szerint. Hogyne, a savakkal elverheted a gyomrodat, vagy ha beversz 3 liter édes bort, akkor a cukormennyiség se biztos, hogy jót tesz, de ez ugye nem arról szól, hogy "káros anyagok".
Az italok törvényi szabályozásában alapvetés, hogy alapvetően semmi ne súlyosbítsa az alkohol hatását, úgyhogy az alkoholon kívül kb. minden egyéb anyagnak tiltott az ártalmas koncentrációja.
Nem mondom, hogy biztosan tökéletes a rendszer, mert egy csomó anyagról eleve nem is tudni, hogy igazából milyen napi dózistól lesz káros (még a metanolnál sincsenek erről kristálytiszta eredmények), de amennyire reálisan megítélhető, minden kereskedelmi italban csak az alkohol káros. (Sőt, egy elég komoly tudományos projekt készült róla, hogy Európában még a házi italok legnagyobb részében is.)
"Nyilván azt akarod hallani, hogy egészséges ."
NEM!
A kérdésben valószínűleg etil-alkoholra gondoltál. Ezen kívül még metil-alkohol is mindig van minden borban, nem csak a direkttermőkben.
A glicerin kis mértékben nem mérgező ugyan, de nagy dózisban igen. (Ahogy a konyhasó és a szén-dioxid is.) A borok "feljavítása" során kerülhet a borba mérgező dózis is.
Az etilén oxidációja folytán van a borban acetaldehid és etil-acetát (lásd körömlakklemosó). De ezek is csak nagy dózisban lennének mérgezőek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!