Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Othello és Izabella szőlőből...

Othello és Izabella szőlőből biztosan alkoholmentes ital készíthető?

Figyelt kérdés

Azt szereném kérdezni, mint laikus, hogy a pár 10Kg Othello és Izabella (vagy esetleg másfajta,mert kevert) szőlő egy részéből, mivel a bora elég rossz illetve nem tudom a helyes technológiát, ha szőlő italt készítek, befőttes üvegekben leszemezve, 2 kv-s kanál cukor és szegfűszeg/800g-os üveg, vízben kicsit forralva majd száraz dunszt, ilyenkor képződhet alkohol? Mert most megkóstoltam az egyiket, ~6 napja készült és olyan volt a teteje, mint a must forráskor, gyöngyözött kicsit. És az íze is mintha alkoholos lenne. Elvileg, ha nincs alkoholos erjedés,nincs metilalkohol se.

Olvastam hogy az Othello a magas pektintartalma miatt hajlamos metilalkoholt termelni, ezért sem szabad héjon érlelni borkészítéskor.

Fokolóm nincs, hogy lehet megakadályozni, hogy csak szőlőital legyen belőle, alkohol nélkül? Ha kinyomom a levét és azt főzőm 85 fokon egy darabig, az jó?



ma 19:54
 1/1 Phoney ***** válasza:

Akkor most az (etil-) alkoholtartalom zavar vagy a metilalkohol?


A direkttermők borának "veszélyes metanoltartalmát" propagandacélokból terjesztették el 100 éve. Minden gyümölcsből képződik metanol erjesztéskor, és a direkttermőknél sincs nagyságrendi különbség a többi szőlőhöz képest. A kevésnek a másfélszerese is kevés. A gyümölcspálinkákban is ennek a többszöröse (!!) a megengedett etanol/metanol arány. A gyümölcsboroktól sem fél senki, pedig egyáltalán nem a direkttermő szőlőkben van a legtöbb pektin. Az EU-n kívül a világon sehol nem is tiltott ezekből bort készíteni, mert itt is csak presztizsvédelmi és túltermelési okokból tiltották be.


Házilag szerintem elég nehéz tartósítószer nélkül garantálni, hogy egy erjedésre ideális cukor- és savtartalmú folyadék ne erjedjen, de hőkezelés után, steril edénybe igen forrón lepalackozva esélyes. Nálunk mondjuk még a főzött házi szörpök is gyakran megindultak.

ma 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!