Othello és Izabella szőlőből biztosan alkoholmentes ital készíthető?
Azt szereném kérdezni, mint laikus, hogy a pár 10Kg Othello és Izabella (vagy esetleg másfajta,mert kevert) szőlő egy részéből, mivel a bora elég rossz illetve nem tudom a helyes technológiát, ha szőlő italt készítek, befőttes üvegekben leszemezve, 2 kv-s kanál cukor és szegfűszeg/800g-os üveg, vízben kicsit forralva majd száraz dunszt, ilyenkor képződhet alkohol? Mert most megkóstoltam az egyiket, ~6 napja készült és olyan volt a teteje, mint a must forráskor, gyöngyözött kicsit. És az íze is mintha alkoholos lenne. Elvileg, ha nincs alkoholos erjedés,nincs metilalkohol se.
Olvastam hogy az Othello a magas pektintartalma miatt hajlamos metilalkoholt termelni, ezért sem szabad héjon érlelni borkészítéskor.
Fokolóm nincs, hogy lehet megakadályozni, hogy csak szőlőital legyen belőle, alkohol nélkül? Ha kinyomom a levét és azt főzőm 85 fokon egy darabig, az jó?
Akkor most az (etil-) alkoholtartalom zavar vagy a metilalkohol?
A direkttermők borának "veszélyes metanoltartalmát" propagandacélokból terjesztették el 100 éve. Minden gyümölcsből képződik metanol erjesztéskor, és a direkttermőknél sincs nagyságrendi különbség a többi szőlőhöz képest. A kevésnek a másfélszerese is kevés. A gyümölcspálinkákban is ennek a többszöröse (!!) a megengedett etanol/metanol arány. A gyümölcsboroktól sem fél senki, pedig egyáltalán nem a direkttermő szőlőkben van a legtöbb pektin. Az EU-n kívül a világon sehol nem is tiltott ezekből bort készíteni, mert itt is csak presztizsvédelmi és túltermelési okokból tiltották be.
Házilag szerintem elég nehéz tartósítószer nélkül garantálni, hogy egy erjedésre ideális cukor- és savtartalmú folyadék ne erjedjen, de hőkezelés után, steril edénybe igen forrón lepalackozva esélyes. Nálunk mondjuk még a főzött házi szörpök is gyakran megindultak.
"Ha kinyomom a levét és azt főzőm 85 fokon egy darabig, az jó?"
Nem jó!
Legalább 90 fokon, és minimum fél órán át tartson a hőkezelés. Hibátlan zárólapkával, vagy hibátlan, légmentes zárással!
Olymódon, hogy a hőkezelendő üveg teljes mértékben el kell merüljön a 90 fokos vízben! A TETEJÉNEK is víz alatt kell lennie! És a 30 perc csak a 90 fok elérése után induljon. Aztán lefödve kihűlhet lassan. Mikor már csak langyos, akkor kiszedheted. [Mivel a korrekt hőkezeléssel csak az erjedést tudod megakadályozni de az enzim tevékenységet nem, a must tartósításához és eredeti ízvilágának hosszabb ideig való megtartásához gyakran kéneznek borkénnel.]
A kénezéstől olyan lesz a leheleted, mint egy egyfejű sárkánynak.
A hőkezelés a biztos.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Csak most volt időm hozzáfogni. Sajnos pár szemen megjelent a szürke penész, azokat leszedtem, de lehet láthatatlanul rajta az egész fürtön, a hőkezelés az hatásos ez ellen, vagy csak ha bort csinálok belőle és az alkohol fertőtleníti?
Azt lehet hogy üveg helyett lábasban hőkezeljem 90 fokon és csak utánna töltsem át kiforralt üvegekbe?
Csak egy olyan nagy lábasom van, amibe 4-5 ~700ml-es üveg tető felett elfér, de az fel van használva.
köszi
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!