Attól függ, hol. A köznyelvben, a vendéglátásban, illetve bizonyos törvényekben (pl. a kereskedelmi törvényben is) bármilyen alkoholos ital, az pedig hivatalosan az 1,2% alkohol fölötti ital. (Az „alkoholmentes” viszont 0,5% alatti.)
Az italszakmában (és pl. az italok törvényi szabályozásában) viszont csak az égetett szesz (azaz a desztillált alkohol) és a belőle készült italok a szeszes italok, és csak 15% alkoholtól. (Tehát pl. az 5%-os rumos/whiskys stb. üdítők nem azok, vagy a japán umesu sem, ami lényegében egy likőr lenne, de csak 10% körüli.)
Ez a különbségtétel onnan származik, hogy a "szesz" (spiritus) eredetileg desztillátumokat jelölt, és 3-400 éve még a tudomány sem volt tisztában vele, hogy a sörben-borban már eleve ott van az alkohol (nem is gondolkodtak még vegyületekben), hanem többnyire úgy gondolták, hogy a belőlük ledesztillált szesz az egy minőségileg eltérő anyag, ami az erjesztett italok melegítésekor keletkezik. (Így természetesen azt sem tudták, hogy konkrétan az alkohol okozza a részegséget.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!