A pálinkának mennyire kell fajtára jellemzően gyümölcsös ízünek lenni, többi lent ?
Egyik ismert pálinkafőző mesélte hogy az aroma nem tiltott dolog.
Amit egy óra múlva is a szádban ereztél biztos tartalmazott.
"Amit egy óra múlva is a szádban ereztél biztos tartalmazott."
A kommersz italok készülnek tiszta szesz, víz, és aroma felhasználásával, mégsem lehet állítani, hogy azoknak intenzív gyümölcs íze lenne.
Igen, lehet tenni a pálinkába is aromát, de lehet főzni olyan pálinkát is, aminek természetes gyümölcsös íze van.
Lehetséges, de azért ritka mert az csak a minőségi cefréből főzött pálinkának is csak egy kicsi részénél érvényesül, a pálinkaívók többsége azt nem hajlandó megfizetni
A pálinkának első körben finomnak, élvezhetőnek kell lennie. Ugyanabból a gyümölcsből is többféle stílusban lehet jó pálinkát csinálni. Minden égetett szeszre igaz, hogy nem feltétlenül akkor a legjobb, ha mindenki felismeri az alapanyagot, hanem akkor, ha tájékozott, tapasztalt fogyastók (egy jelentős része) szertint is jó.
Én pl. unalmasnak találtam eddig minden olyan szilvapálinkát, ami a tiszta gyümölcsjelleget próbálta visszaadni. Nagyon "tiszta", nagyon "érdekes", csak aztán a 3 decis üveg is úgy fogyott el, hogy évek alatt, vagy "na verjük be, sose fogy el". A klasszikus "paraszt" (lakkos, fanyar) szilvapálinkának a nagy része ugyan szar, mert nehéz jól megcsinálni, de nekem csak az a jó szilva, amikor azt valaki rendesen meg tudja csinálni.
A "mindenhol kapható" kereskedelmi pálinkák legnagyobb része szerintem most sem túl nagy szám, stílustól függetlenül. A tényleg jókat meg annyira kevés helyen árulják, hogy egyes megyékben még mindig sehol nem tudsz venni egy tényleg jó pálinkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!