3 és fél hónapja lejárt soproni üveges sört, még megszabad inni?
Ha lehet rajta érezni, én nem innám meg.
Kicsit savanykás, amikor már nem jó, szerintem úgy nem lehet élvezni.
Nem tudom, hogyan aránylik a teljes felhasználhatósági idő ehhez a három és fél hónaphoz, de nem aggódnék miatta.
Ez nem olyan, mint amikor lejárt húsfélétől lett beteg valaki. Sörnél, ennyi idő alatt vagy semmi, vagy kisebb minőségi változás, de szerintem én inkább észre sem venném.
Spájzban volt elfekvő dobozos, mintha mi sem történt volna.
Winkler előfordul, hogy tizenéves, eredendően alsópolcos söröket kóstol, és nagyon ritka, hogy "elromoljon" bennük bármi is. Inkább csak elveszti a karakterét, már ha egyáltalán volt neki, és frissítő sörösség helyett ezek az aszalódott ízjegyek jönnek, ami egyáltalán nem rossz, teljesen élvezhető, szoktuk is szeretni. Az összes gond annyi vele, hogy tényleg nem azt várná az egyszeri fogyasztó az adott cimke mögötti tartalomtól, és ha pont nem nézte a szavatossági időt, akkor elég valószínű, hogy beleég a memóriájába a meglepetés, főleg ha az egyik kedvencéről van szó. Utána már hunyoroghat a cimkére erősebben is, az élmény beépül. :)
Ittam már lejárat előtti nagyon akciós jó nevet, ami világosan kezdte hozni az érlelt sör ízeket, és a maradék friss ízek is halvány árnyékai voltak a megszokottnak. De előfordult, hogy viszonylag kőkeményen komlózott drágábbat vettem lejárat előtt akcióban, és nyugodtan rásaccoltam volna még egy évet, hogy talán akkorra már megindul a lejtmenet: teljesen friss, a fajtákra jellemző illatok és ízek, köszönhetően valószínűleg a csomagolási fegyelemnek (zárt, oxigénmentes átfejtések és fejterek), meg esélyesen némi többlet-antioxidánsnak. Idővel persze azt is utoléri a sorsa, főleg ha szobahőn van tárolva. Egyébként ha találsz mondjuk valami jó neipát, ami friss szállítmánynak tűnik, akkor megérheti venni rögtön hármat: az elsőt kóstolod, hogy tényleg agyonvág-e a komlóbomba, a másik kettőből meg az egyiket a hűtő mélyén, a másikat simán kint valahol, kamrában vagy ilyesmi, tárolni egy évig legalább. Ha ott az ideje, akkor két nagyon tiszta, teljesen egyforma pohárral összekóstolod, és végigveszed magadban, hogy milyen az egyik, milyen a másik. Elég sok különbség valószínű, és ez csak amiatt az egyébként nem túl nagy különbség miatt, amit a pár foknyi hűtés lassít néhány elkerülhetetlen átalakuláson.
#8#
Nekem is szinte azonnal Winkler jutott eszembe a kérdés kapcsán, küldözgetik neki a söröket tesztelésre, amit nem tud időben "feldolgozni", és több műsorban is volt már, hogy jó régen lejárt szavatossági idejű söröket ittak meg, és egyszer sem volt ihatatlan (nyílván, akkor nem inná meg), legfeljebb rossz véleménye volt róla, ami azért előfordul a szavatossági időtől függetlenül is nála.
A dumája miatt nézem a tesztjeit, a véleménye sokadlagos, főleg, ha maláj sörökről alkotja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!