12: a pellet vagy a leveles komló tartalmazza a növény sok egyéb alkotóját. Legfőképpen az aromaanyagokat. De az antioxidánsokat is, amik a későbbi staling ellen nagyon fontosak. Trub képződésben, sörlé derítésben is fontos szerepe van a növényi részeknek.
Ezeket a CO2 extraktok nem tudják, csak az humulonokat, co-humulonokat, lupulonokat.
Prémium sörben az extrakt:pellet arány min. 50:50 % alfasav mennyiségre vonatkoztatva, de inkább tipikusan 1/3-2/3.
Az újfajta aromaprofilra és keserű anyagokra standardizált extraktok tudják az aromaanyagokat is, mert ezek nem CO2-dal kivonatoltak, de a az egyéb pozitív hatásuk exeknek sincs. Az antioxidáns kapacitás alacsonyabb lesz, a trub minősége,a whirlpoolozás minősége, hatékonysága is. Ezenkívül fajlagozan 3x annyiba kerülnek,mint egy 90-es pellet.
Na, ezt nem is gondoltam, hogy számottevő AO meg derítés is köszönhető nekik. Nyilván aszkorbinsavval meg ír moszat, *floc, zselatin, akármi (bentonit, höhö) használatával magas követelményeket kielégítően megoldható mindkettő, ha valamiért nem opció plusz pár napnyi szigorú cold crash.
Az ár nem annyira vészes, ilyen kétezer-akárhányért most is lehet kapni valamelyik házisörös webshopban kemény kétféle aromakivonatot, ilyen 20g kiszerelés, ami 10-20ml/hl ajánlott adagolással azért egy házi főzésben már elég betyár lehet, pl közvetlenül palackozás előtt (még előttem áll kipróbálni). Nagyban nyilván jóval hozzáférhetőbbek a trutyik, szerintem mazsolázgass, most hidazom én is:
Na és milyenek akkor a söripari árak és költségek? Mert a kérdés termék fogyasztói árra vonatkozik, és nagyon érdekes a hobby sörfőzés, de sztem már nagyon félre megy a téma, a (nem létező) 100% CO2- extraktos olcsó sörökre vonatkozó mellékszál még releváns volt olcsóság szempontjából, de én már nem mennék az offolásba még messzebb a házi főzőcskézés témájával.
A tisztánlátás végett igy a végén ennek a mellékszálnak: Tehát Lupomax és tsai akár hobby árakkal is: kb 2000 forintért veszel 20g-mal 3-4 g alfasavat, ezt kb egy 30-40 grammos pellet csomag tartalma fajtától függően amit, úgy látom, megkap az ember pár száz forintért + megkapja az összes pozitív dolgot, amit a növényi részek adnak.
A sörléderítés és a sörderítés két nagyon különböző dolog, teljesen más szóbajöhető segédanyagokkal.
A nagyiparban nem játszunk csak úgy ilyen-olyan ötletekkel, mert valós és fontos termékekről, óriási mennyiségekről, óriási pénzekről van szó; valamint szaktudással, technológiával kezeljük le, amit lehet, nem költségnövelő változtatásokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!