Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Gyakorlati tanácsot kérnék,...

Syeka kérdése:

Gyakorlati tanácsot kérnék, ha valaki bevezetne az almabor készítés titkaiba? Pécs és baranya körzetéből személyesen.

Figyelt kérdés
2023. ápr. 29. 08:01
 1/3 anonim ***** válasza:

Személyesen?

Nincsenek nagy titkai és úgy gondolom, hogy kb. minden tudás átadható írásban. Olvass utána a témának!

Az alma levét kinyered, ezt beöntöd egy teljesen lezárható, tiszta, akár fertőtlenített erjesztőedénybe/hordóba stb. a tetejébe kotyogót teszel, hogy a felesleges gáz tudjon távozni. Fajélesztőt, élesztőtápanyagot teszel rá, 20-23 fok, napfénytől védett hely, és nem b.sztatod, hagyod kierjedni! Az erjedés akkor ment végbe, ha a kotyogó nem kotyog! Kierjedés után átfejted, hagyod állni 1-2 hétig hidegben majd palackozható.

Az almabor egy hitvány dolog a borhoz képest, mindig is annak tartották. Azon nemzetek nem tartják annak, akiknél a minőségi szőlőtermelés nem megoldható.

2023. máj. 3. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

Szőlőhöz nem értek viszont több és jóltermő almafám van

A neten sok mindent írnak nem tudom kihámozni a valóságot.

2023. máj. 6. 05:17
 3/3 anonim ***** válasza:

Abban eltérőek az utasítások, hogy alma levét vagy a pépesített almát erjesztik. Én azt javaslom, hogy az alma levét erjeszd, mert nem cefrét csinálsz, nem pálinkának lesz, hanem bor készül! Az alma levét ki kell nyerni, vagy Te csinálod otthon, házi körülmények között, vagy ha úgy gondolod megéri neked (és szerintem megéri), elviszed az almát préseltetni. Kinyert léhez szükséges cukrot adni, mert az alma lehet bármennyire is édes, annak cukorfoka elég ergya (10-13 körüli), ezért is egy hitvány dolog a szőlőből készült borhoz képest. Átlag 3% cukrot illik hozzáadni, de ha veszel egy cukorfokmérőt (akár egy refraktométer) azzal pontosan betudod állítani, beállítod a cukorfokot legalább 18-ra, de akár 22-re. A cukor mindig oldott formában kerül hozzá az almaléhez, értsd vagy egy kevés vízben kevered el, oldod fel, vagy kiveszel almaleved és abban oldod fel, de beleborítani és nagyobb mennyiségben kevergetni nem ildomos, mert nem érzed mikor oldódott fel a cukor. Nem ártana esetlegesen egy pH-t is mérni pH mérővel, és optimálisra beállítani a savat, az optimális pedig 2.8-3.2pH, ha ettől magasabb az érték, akkor kell savazni, ha alacsonyabb, akkor azzal ne foglalkozz. Ha nincs pH mérőd, akkor vegyél! :) Ha nem akarsz venni, akkor nagyon nagy bajt nem követsz el azzal sem, ha 100 gramm borkősavat hozzáadsz 100 literenként, de azért jobb megmérni. Ha méréssel állítod be, akkor több lépésben kell a borkősavat adagolni, szintén vízben kell feloldani, úgy hozzáadni, és utána alaposan elkeverni azt benne, hogy a levet kevergeted, az egyúttal jó is, mert így levegővel dúsul a gyümölcslé, ami pedig jó az élesztőnek, ugyanis az élesztő elszaporodásához oxigén szükséges. Ha ez hozzáadásra került, akkor élesztőtápanyagot adj hozzá, ezt is egy pohár vízben el kell keverni, erre én kettőt merek ajánlani, az egyik az Uvaferm Uvavital, a másik pedig az Optimum White. Ezután pedig tégy rá fajélesztőt. Ugyan a fajélesztő csomagolásán mindig azt javasolják, hogy valami irdatlan nagy rituálét kell lecsapni vele, szoktatni a hőmérséklethez, meg hasonló marhulások... azonban ha szárazon rászórod egyenletesen elterítve a cefre tetejére az ugyanúgy jó és egyébként a sörkészítés során is így oltanak élesztővel, úgyhogy hogy miért gondolják azt, hogy borkészítés során ez így nem működik, azt nem tudom, de gyakorlatból tudom és írhatom, hogy ez így működik! Almára Uvaferm 228-at ajánlom. Kb. ennyi. A hordót zárod teljesen, a fedélbe kotyogót építesz be. Kotyogót fedélbe a legegyszerűbben egy M16-os tömszelencével tudod beépíteni, villamossági vagy vas- műszaki boltban kapsz. Kotyogót és az említett élesztőt, savazáshoz borkősavat, élesztőtápanyagot pedig borászati boltban keress.

Azt tudom még javasolni, hogy az átfejtéshez vagy a tetejét szívod meg slaggal vagy a hordó aljába beépítesz egy csapot. Nem teljesen az aljába! Hordó nagyságától függően, pl. egy 60L-es hordó aljától kb. 5 centire, egy 100L-esnél kb. 8-10 centire. Ha leerjedt, a kotyogó már nem bugyborékol, akkor megnyitod a csapot először óvatosan, az első fél litert egy külön edénybe engeded, majd utána ami lejön, azt fogod fel, nem döntögeted a hordót, nem mozgatod. Ami lefolyik azt felfogod, átkerül egy másik hordóba, azon szintén legyen csap és azon már lehet lejjebb 2-3cm-el az aljától, és hagyod állni hidegben (pincében) további 2-3 hetet, majd ismét átfejted. Ha ez megvan, akkor tiszta lesz a végeredmény, lehet palackozni!

Ha esetlegesen cidert készítenél belőle, akkor az átfejtéseket kihagyod, miután leerjedt az alma, szintén kiöntöd az első fél litert. Csatos üvegeket veszel vagy sörös üvegeket, utóbbiból hosszú makkost (pl. Sopronis üveg) és ezt olcsóbb is beszerezni, bemész egy boltba és veszel üres üveget, ha kifizeted a betétdíjat, oda fogják adni! Veszel koronazárót és koronazárat (kupakot), ilyet sörkészítéssel foglalkozó boltban kapsz, pl. olaszsped.com

Minden fél literes üvegbe beleteszel 5gramm kristálycukrot vagy gyümölcscukrot, értelemszerűen 3 decis üveg esetén 3 grammot, rátöltöd a kierjedt almalevet, majd lezárod az üveget a koronazárral (ne töltsd túl, kb. annyit, mint ameddig sörrel szokott megtöltve lenni az üveg). Kicsit megrázogatod az üveget lezárás után, hogy az a pár gramm cukor oldódjon fel. Szobahőmérsékleten tárolod további 2 hetet, a hozzáadott cukor miatt az üvegben újra elindul az erjedés, ami CO képződéssel jár, így szénsavas lesz a végeredmény, majd még 2 hétre mehet hidegre, ezt követően fogyasztható.

2023. máj. 6. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!