Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan kell a Törley pezsgőt...

Hogyan kell a Törley pezsgőt kibontani, hogy ne jöjjön ki a fele fehér hab formában?

Figyelt kérdés

Egyetlen más pezsgőnél sem tapasztaltam, de a Törley-nél mindig.

Ahogy kibontom, a kupakja szinte eldurran a mennyezeten, és hatalmas fehér habként kiömlik.

Mindig hagyom legalább egy napot állva a szekrényben, nem rázom fel, óvatosan lassan nyitom ki.

Valami konkrét tipp esetleg?

2022. dec. 23. 13:15
 1/9 anonim ***** válasza:
84%

Ha gyorsan nem megy (pedig nem lehetetlen) akkor csináld lassan.

Tehát egyik kezeddel fogod a palack nyakát, hüvelyk ujjal erősen rátartasz a dugóra.

Másik kezeddel kicsavarod a drótot, leveszed róla, és utána a tartó kezeddel kimozgatod a dugót.

Végig folyamatosan erős kontroll alatt tartva, visszatartva hüvelykujjal.

Ahogy engeded fel, szépen el kezd sziszegni. Akár egy fél percig is tarthatod így, hogy sziszegjen, de néhány üveg után már fogod látni, érezni, mit enged a pezsgő, mennyire kell visszafogni.

Nincs pukk, nincs hang, max halk sziszegés, nincs fröcsögés, bugyogás, takarítás.

De egyébként a gyors módszernél is illendő úgy tartani a kezed, hogy a dugó kilövellése után, közvetlenül az üveg nyakánál megfogod a dugót.

Ez a mennyezetig lövöldözés ilyen forma1-es szokás, amúgy nem így kell pezsgőt bontani.

2022. dec. 23. 13:22
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Bal kézzel stabilan tartod a dugót,nem mozgatod,nem forgatod.Jobb kézzel fogod az üveget,és azt forgatod lassan.Biztonságosan így kell,nem a dugót húzod ki,hanem az üveget húzod ki a dugó alól.
2022. dec. 23. 13:36
 3/9 anonim ***** válasza:
56%
tartsd ferdén, közel a vízszinteshez nyitás közben
2022. dec. 23. 13:55
 4/9 anonim ***** válasza:

"Ahogy kibontom, a kupakja szinte eldurran a mennyezeten, és hatalmas fehér habként kiömlik."

Szóval kilövell a dugó.Akkor nem tartod a dugót miközben lehámozod róla a drótot.Ez lehet a baj...

Tessék, itt éppen Törley pezsgőt bont:

https://www.youtube.com/watch?v=T-2rf_nsO5Y

2022. dec. 23. 14:05
 5/9 A kérdező kommentje:

Egy az egyben ugyanígy bontom, ahogy a videóban mutatja. Meglazítom és lassan kiengedem a palackból.

De a videóban nem repül ki olyan sebességgel, hogy nem lehet visszatartani.. illetve a legfontosabb: a videóban nem óriási habként jön ki a fél üveg.

Ez csak Törley pezsgőnél igaz.

Más típust is nyitottam már, 3-4 másik márkát szoktam venni Aldiból, de most a Sparban jártam.... és csak ennél a fajtánál tapasztaltam ezt, de kivétel nélkül mindig. Eddig a konyhában nyitottam és. kb az üveg fele (de a negyede biztosan) a földre/munkalapra folyt.

Most a fürdőkádban fogom kinyitni. :)

2022. dec. 23. 14:53
 6/9 anonim ***** válasza:

5

Akkor esetleg próbáld meg ezen a módon :

https://www.youtube.com/watch?v=Iqb-dF7pUc0

Na így aztán tuti nem repül ki a dugó...Ha még is,akkor te valami rakéta üzemanyagot vettél..

2022. dec. 23. 15:00
 7/9 anonim ***** válasza:
Ha behűtöd és nem rázod föl akkor nem fog kihabzani.
2022. dec. 23. 15:11
 8/9 anonim ***** válasza:
0%

"lassan kiengedem a palackból."

De nem elég lassan!

Add oda egy férfinak , aki képes hüvelyk ujjal visszatartani, és kontrollálni.

Én se bíznám egy 12 éves kislányra!

2022. dec. 23. 15:15
 9/9 anonim ***** válasza:
25%

...ráadásul az eddigi linkelt videókban préselt parafadugós pezsgők vannak, amiket 2-szer olyan nehéz kinyitni.

Ha az a dugó kijön, nincs visszaút, emberi erővel azt a dugót nem lehet visszanyomni.

Így tized annyi lehetőség sincs arra, hogy apránként kieresztve a túlnyomást, esztétikusan nyissuk ki.

Ellenben egy műanyag dugóssal, amit vissza lehet dugni, akár bontás közben is mélyebbre lehet nyomni, fékezve a felhabzást.

Ezért is írtam 12 éves kislányt, akire nem bíznám, mert a nővérem lánya most 16 éves, tavaly szilveszterkor 15 évesen tanítottam meg biztonságosan, és szakszerűen kinyitni egy pezsgőt.

2022. dec. 23. 15:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!