Honnan lehet tudni, hogy egy bor minőségi-e?
Azért bizonyos termékeknél, pl a bornál is az ár valamelyest reflektál a bor minőségére is. Azért valamelyest, mert pl a minőségükhöz képest a magyar borok olcsóak, viszont a külföldi borok (bár már nem számítanak luxusnak) jóval(!) drágábbak a valódi külföldi árnál.
Szárazanyagtartalom például szintén jó mérce nem hozzáértőknek, de ha pl csak nevek után mész -nem hozzáértőként- ellavírozol ezen az úton is.
Én pl azt mondom, hogy Magyarországon fehérből kevés olyan jót ittam, mint a Borbély pincészet Somlói Juhfark nevű bora, vagy ugyanott a 2003-as Tomaj Cuveé. Fehérből tudom még ajánlani az Irsai Olivér HILLTOP-ját. Ezek úgymond' "itatós" borok. Nem testesek, lágyak, enyhe savakkal. Ezekkel éppen ezért nem lehet befürödni, bárhová vihetőek, ha nem is értesz hozzá, nem tudsz lukra futni velük egy vendégségben. A vörösek...más sztori. Azt már esetleg kevesebben szeretik, éppen ezért fel lehet vele szaladni a patkára. Pl. ott az Egri Bikavér. Mondhatjuk, szinte mindenki ismeri. Mégis, ha életedben először beleiszol, ...hát ritkán hallottam mást, hogy "mi ez a szar" pedig jó bor, jó kézben, csak tudni kell, hogy egy nagyon nagyon NAGYON száraz bor. Éppen ezért isszák sokan kólával.
Egyébiránt azt még elmondom egyszerűen, hogy mi a "száraz" és az "édes" bor, hogy ha arra esik a téma, ne mondj hülyeséget:
Lényegében a száraz bort azért hívjuk így, mert "száraz érzés" marad a szánkban utána. A fogad, ha összeér, még csikorog is néha. A bor savanykás, és nem mondanád róla elsőnek a szőlő ízt.
Az édes ennek az ellentetje. A fogad, ha összér, nem csikorog, hanem elsiklik egymáson. A bor fogyasztása utáni 5-6 mp-ben már érzed az édeskés ízt. Szőlő egyértelműen. (Aki kicsit is vágja, annak persze a száraz is az, csak a laikusnak másképp jön le)
Nos ezek az alapok.
Kezdj el foglalkozni vele.
Ha férfi vagy (vagy leszel) akkor kutya kötelességnek érzem, hogy egy asztalnál egy kóstolás ne jelentsen gondot, hogy hogyan kell, illetve hogy melyik a fehér boros, a vörösboros és a vizes pohár. És nem is mutat rosszul egy anyós előtt pl, ha értesz kicsit hozzá. Van a deluxe.hu -n ilyen szekció, ahol a borokról olvashatsz többet. Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésed, és segítettem.
Minél több annál jobb... röviden.
Ha pl lemész egy közértbe, és megnézed pl az ilyen "Hörpintő" meg "Rottyantó" illetve "Itató" meg akámilyen hasonló kétlitykós palackban árult csavaros tetejű csodát, ami úgy nyílik (olyan szisszenéssel) mint egy kóla, azok valszeg 2% alatt vannak.
Annyit tennék még hozzá,hogy a színén,ízén és az illatán kivül amikor kiöntjük a pohárban buborékosodik az ital felülete.
Ezekre kell figyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!