Évtizedekkel ezelőtt azért szerették az emberek a Kőbányait, mert nem volt nagy lehetőség válogatni?
Akkor nem volt annál jobb és az idő mindent megszépít.
Viszont a párizsinek és a virslinek ha megnézed a régi receptjeit, akkor láthatod, hogy húsból készült mindenféle szemét helyett.
Van Kőbányán egy élelmiszeripari suli és annak a mintaboltja, ahol a hagyományos, régi virslit és párizsit készítik és árulják. Ég és Föld a kettő a régi javára, holott tanulók csinálják.
Egyszerűen azért szerettem, mert jó volt.
Volt még néhány mellette, azért tudtam volna válogatni (persze nem a bőség zavarában), de nekem az ízlett..
Volt Kőbányai világos, Kinizsi, Szalon, Kanizsai ászok és így tovább (de nem messze)..
#3
Kanizsai ászok? - Nem a Soproni ászokra gondoltál? https://www.youtube.com/watch?v=4ikR_MlZbUQ :D
Nagykanizsa Sörgyár termékei [link]
- Sirály Világos - minőségi sör, kereskedelmi forgalomba nem is került szinte, vendéglátók forgalmazták
- Kinizsi Világos - erős, friss
- Platán Világos - lágy sör
- Balatoni Világos - a "népi sör"
- Kanizsai Világos - 5%-os pasztőrözött világos sör
- Göcseji - barna különlegesség
- Paracelsus - barna sör (22 B°)
- Korona - felerősített Balatoni Világos május 1-jére
- Vezér - extra barna sörkülönlegesség
- Helikon - világos sörkülönlegesség
- Zalai Speciál - minőségi világos sör
- Házi sör - Nem volt kapható kereskedelmi forgalomban, úgynevezett "sörtikett"-re lehetett kapni, és literes kiszerelésű volt
Kinek mit jelent az, hogy régen?
Kinek mit jelent az, hogy "jó sör"?
Már a '90-es évek is évtizedekkel ezelőtti időszak, de teljesen más volt mint pl a '70-es évek.
A '90-es években már legalább volt némi választék, a '70-es években meg örültek, ha volt egyáltalán sör.
Volt a Borsodi, Kőbányai, Balatoni világos, és néhány még gyengébb klón (pl Kinizsi), illetve az import Slovan, de ezek közül sem lehetett feltétlenül mindegyikhez hozzá jutni egy helyen.
8 napos szavatossági idejű sörök voltak, de mivel vedelt a magyar inkább volt hiánycikk, mint romlott sör.
Egyik sem volt minőségi sör, olyan nem is létezett, de olcsó volt, és mivel nem volt benne tartósító valóban más volt, mint a mostaniak - harapni lehetett a habját, zamatosabb volt, de azért arról is emlékezzünk meg, mi mindent lehetett sörös üvegekben találni: egeret, pókot, gyíkot, stb... nem gyakran, de csodálkozni sem kellett rajta.
A kérdés szempontjából talán a tartósítószer nélküli gyártás technika az érdekes, majd jött a pasztőrözés időszaka (20 napos szavatossági idő) mostanság meg tartósító szerek vannak a sörökben.
Nem voltak azok annyira jó sörök, de a nagyon ritkán kapható Berliner drága volt... ebben sincs nagy változás, a többség ma is inkább issza az olcsó söröket, megveszi a műanyag flakonos "családi" kiszerelést, lényegesen kevesebben adnak ki inkább több pénzt a minőségi sörökért, amelyeket pedig már mostanság meg lehet vásárolni.
7
Hát van amiből meg inkább kihagyják a tartósítószert.Például a Szalon sörben régebben emlékeim szerint volt valami kénszármazék.De már csak víz árpamaláta komló van feltüntetve összetevőként a dobozán.Jobb is lett az a sör.A Dreher Gold,Soproni 1895,ipa,ipa...stb.stb.mind nélkülözik a "tartósítószert". (Már ha a gyártó nem titkolja el.De az meg törvénytelen lenne.)
90-es években már bőven volt választék.
70-es években viszont emlékszem, szüleim mindig odavoltak, hogy magyar sör érkezett a boltba, de jó. Amúgy cseh sör mindig volt akkoriban a boltokban, éttermekben, de azt valamiért nem szerette a többség, csak a magyart.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!