Sok borkedvelő ismerősöm megemlíti, hogy csak a száraz borok számítanak az igazi borok közé, és édes-félédes borokat inni kifejezetten szégyenletes.
Nyilván nem értek egyet velük, de felmerült bennem a kérdés, hogy miért gondolják ezt. Tudom, hogy a száraz borok több ideig érlelődnek, így a mustban található fruktóz szintje lecsökken.
Mert a szaraz bor magatol olyan amilyen, a feledes es az edes ellenben hozzaadott cukorral keszul.
2021. szept. 1. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
Mert nem akkora borszakértők. Aki az, ilyet biztos nem mondd. A normális édes bor nem hozzáadott cukorral készül. Mondjuk jóval drágább is, mint a hasonló minőségű száraz. Na ezért sem fogja az átlag 'borszakértő" megszakérteni. Egy 6 puttonyos tokaji aszú szerinted szégyenletes?
2021. szept. 1. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 anonim válasza:
1-es
Nem adnak hozzá cukrot, nem attól lesz egy bor édes. ( Persze minőségi boroknál.)
"Tehát a válasz a kérdésre, hogy a bort a szőlőben lévő, alkohollá nem erjedt cukor teszi édessé, s ez jobb esetben nem utólag került bele: hanem eleve is benne volt"
Cukrot bele, az kell a nepnek! :))) Persze ismerem en is a reklamdumat ... de a cukor a legjobb megoldas.
2021. szept. 1. 22:10
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 anonim válasza:
Azért, mert sok olcsó borban magasabb cukortartalommal fedik el a borhibákat: a nagyon édes íz miatt nem érzed a bor kisebb-nagyobb hibáit. Ezeket onnan könnyű felismerni, hogy alacsonyabb az alkoholtartalmuk (pl. vörös Dankó Pista 10%-os), mert megállítják a forrást (nem hagyják, hogy az összes cukor alkohollá erjedjen) és a szőlőben lévő maradékcukortól lesz édes.
Édes-félédes borokat inni egyébként abszolút nem szégyenletes, a lényeg hogy minőségi legyen.
2021. szept. 11. 03:55
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 anonim válasza:
De bizony, a száraz borok az igazi borok. A legtöbb édes bor cukorral készül. Nem érik be olyan mustfokkal a szőlő a legtöbb helyen, még tőlünk délebbre sem, hogy maradék cukor és megfelelő alkoholtartalom is legyen. Másrészt valóban a cukor elfed nagyon sok mindent a borhibákból, zamatokból, fajtajellegekből. Ezért az igazi bor száraz. Vannak még a kivételes, természetes desszertborok, mint pl. a Tokaji Aszú, igen, de annak olyan is az ára a világon mindenhol. (És Tokajban is sok a pancs sajnos.)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!