Panyolai Elixir Birsalma pálinka jó ajándék egy pálinka ínyencnek?
Egy pálinka kedvelő részére választottam ajándékba. Aki ismeri ezt a fajtát, mi a véleménye?
Panyolaival ugye nem lőttem mellé? :)
A házi pálinka nem sűrűn garancia arra, hogy az egy jó pálinka. Hogy "erősebb" az pedig egy "ínyencnél" huszadrangú dolog! Bár nem értem mit értesz "erősebb" alatt, mert a többség sajnos valójában egy pálinkahibát ért ezalatt, azt keresi, aminek nincs ott a helye! Birs, mint alapanyag, tipikusan az, amiből valamiféle borzalom is tud készülni, mivel leve nem nagyon van a gyümölcsnek, ezért azt pótolni kell. Mivel pótolni kell, ezért az általános hozzáállás az, hogy akkor már tegyünk rá cukrot is rendesen, mert a cukortartalma is alacsony. Levet lehet (lehetne) pótolni alma levével(!) is, de az egyrészt macera, másrészt ha azt meg túltolod, az arány rossz, akkor azzal is kihígítod. Szóval a birsnél kell tapasztalat, hogy mi a határ.
Továbbá a birs érési ideje már bőven hideg időben történik. Az otthoni körülmények ritkán teszik lehetővé azt, hogy az erjesztés optimális hőmérsékleten történjen. Az otthon cefrézők zöme nem szán fajélesztőre, pláne élesztőtápanyagra 5-600 forintot, amivel tudna sikeresen és optimális idő alatt erjeszteni alacsonyabb hőmérsékleten is. Emiatt az erjedési idő náluk túlságosan elhúzódik, akár több hónap is lehet és sok esetben hiába tettek bele cukrot, úgy is rengeteg benn maradt cukor lesz a kierjedtnek tekintett cefrében, ez a végeredménybe úgy szól bele, hogy a kihozatal is alacsonyabb lesz, de ami lényegesebb, hogy az alacsony alkoholtartalom miatt a párlatba kevesebb aroma tud átjutni.
Panyolairól kérdeztem, nem háziról... Vita lezárva!
Szándékosan nem házit vettem, mert ez most nem az az alkalom. Van ismerős persze aki főz házit, finom is, minőségi termék, de most valami mást akartam neki adni, ennyi.
Hamarosan teszteli, aztán remélem jót választottam (birsalma amúgy elég kevés helyen volt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!